Ruske gudačice večeras u Starom Gradu "gude" Ruse!

Objavljeno: 26.07.2011. 09:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

U sklopu manifestacije Ljeto u Varaždinu večeras se održava koncert Gudačkog kvarteta Dominant iz Moskve. Koncert će biti održan u atriju Staroga grada, a započet će u 21 sat.

Gudački kvartet Dominant poznat je kao jedan od vodećih ruskih gudačkih ansambala sa dobrim razlogom: kvartet je izrastao u klasi glasovitog glazbenika, korifeja ruske glazbene kvartetne umjetnosti, profesora Ruske glazbene Akademije Gnjesinyh i violončelista glasovitog Borodin kvarteta Valentina Aleksandroviča Berlinskog u rujnu 1995.godine.

Formiran je od violinistica Do Fyong Nji i Ekaterine Pogodine, violistice Anne Sazonkine i violončelistice Tatiane Egorove.

Kvartet je 1996. godine dobio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju gudačkih kvarteta Dmitrij Šostakovič u Sankt Petersburgu. Tada je kolektiv prihvaćen u društvo Moskovske državne filharmonije i počeo je redovito koncertirati, a u 1997. godini postao je laureatom Novog dobrotvornog fonda Mstislava Rostropoviča i dobio stipendiju Sergej Prokofjev.

U 2001. godini, Gudački kvartet Dominant postao je laureat Međunarodnog natjecanja gudačkih kvarteta u Bordeauxu dobivši prestižnu prvu nagradu Ministarstva kulture Republike Francuske.

Gudački kvartet Dominant nastupio je na mnogobrojnim festivalima i imao koncertne turneje u Ruskoj Federaciji, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Finskoj, sa značajnim nastupima u Parizu, Amsterdamu, Tokiju, Londonu i Washingtonu.

Gudački kvartet realizirao je sedam jedinstvenih nosača zvuka, uključujući svjetsku premijeru – Gudački kvartet Mechislava Weinberga Op. 9, Dječji album Petra Iljiča Čajkovskog, te izvrsne suradnje sa renomiranim glazbenicima poput Yuri Bashmeta i Valentina Berlinskog. Uz navedene snimke, Kvartet je objavio CD sa kompozicijama Pavela Markelova koje im je autor i posvetio.

Program:

Dmitrij Šostakovič: Gudački kvartet br.8 u c-molu, op.110

Largo

Alegro molto

Alegretto

Largo

Largo

Petar Iljič Čajkovski: Gudački kvartet br.1 u D-duru, op.11

Moderato semplice

Andante cantabile

Scherzo. Allegro non tanto e con fuoco – Trio

Finale. Allegro giusto – Allegro vivace


U slučaju lošeg vremena , koncert će biti održan u Lapidariju Staroga grada.

Komentari