Slovenska nacionalna manjina u Varaždinskoj županiji intenzivno djeluje

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 03.07.2013. 19:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:31

Slovenska nacionalna manjina na području Varaždinske županije u prvoj polovici ove godine djelovala je pojačanim intenzitetom te organizirala brojne aktivnosti.

Početkom veljače Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ Varaždin bili su domaćini slovenskom parlamentarnom izaslanstvu, a predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić Vupora podnijela je izvješće o položaju i djelovanju Slovenaca u Republici Hrvatskoj predsjedniku Slovenije, Borutu Pahoru. U Varaždinskoj županiji obilježen je i 8. veljače, Prešernov dan uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Projekt učenja slovenskog jezika u hrvatskim školama u fokusu je interesa slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, a jedan u nizu koraka na širenju zone projekta bio je posjet predstavnika slovenskog ministarstva školstva učiteljima i đacima OŠ Izidora Poljaka u Višnjici.

U okviru službenog posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj početkom svibnja, predsjednik RH Ivo Josipović zajedno sa slovenskim kolegom organizirao je prijam na koji je pozvana i Barbara Antolić Vupora.

Predsjednica Vijeća Barbara Antolić Vupora u okviru projekta ''Povežimo se s učenicima'' 17. svibnja sudjelovala je u radu stručnog skupa u OŠ Videm kod Ptuja na temu međukulturalnog dijaloga i učenja manjinskog jezika.

Budući da je slovenska nacionalna manjina intenzivno djelovala, ovo su samo neke od aktivnosti.

Komentari