Solisti Münchenske filharmonije s Monikom Leskovar

Piše: evz/vlm

Objavljeno: 27.07.2011. 13:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: ekapija.ba

Osim Händelovih, Avisonovih, Haydnovih i Detonijevih djela, ovi briljantni glazbenici izvest će najpopularniji Breinerov skladateljski projekt nazvan Beatles go baroque.

Ugledni ansambl Solista Münchenske filharmonije zajedno s violončelisticom Monikom Leskovar, pravom miljenicom festivalske publike, sviraju u sklopu  62. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu 27. srpnja u atriju Kneževa dvora s početkom u 21.30 sati.

Raznovrsnost repertoara i fleksibilnost sastava ono je zbog čega su koncerti Solista Münchenske filharmonije posebno privlačni i zanimljivi. Pored toga, tu je i široki raspon repertoara koji obuhvaća gotovo sve glazbene periode i pravce, od baroka do suvremene glazbe.

Sve to je, naravno, moguće samo zato što je ansambl sastavljen od najboljih članova Münchenske filharmonije, orkestra izuzetne tradicije i kvalitete. Prva violončelistica Münchenske filharmonije Monika Leskovar glasila je za čudo od djeteta, a danas je zrela i cjelovita umjetnica međunarodnih uspjeha i karijere te redovita i uvijek rado viđena gošća Dubrovačkih ljetnih igara.

Nastupala je uz najveće svjetske orkestre i vodeće dirigente, a svira na violončelu talijanskog majstora Vincenza Postiglionea iz 1884. godine. Osim Händelovih, Avisonovih, Haydnovih i Detonijevih djela, ovi briljantni glazbenici izvest će najpopularniji Breinerov skladateljski projekt nazvan Beatles go baroque.

Peter Breiner kao skladatelj oduvijek je bio sklon vrlo širokom i obuhvatnom pogledu na glazbenu umjetnost, prelazeći uobičajene granice klasične glazbe. Očita fasciniranost razdobljem baroka dovela ga je do ideje da poveže baroknu i popularnu glazbu. Riječ je o četiri concerta grossa, od kojih svaki ima četiri stavka izgrađena na jednoj od uspješnica iz pjesmarice popularne britanske skupine. Kako piše u podnaslovima, Breiner je pokušao pojedine hitove obraditi u Händelovu, Vivaldijevu te Bachovu stilu.

Komentari