U bazenu viničkog Arboretuma koncert Podium Brass kvinteta

Objavljeno: 19.05.2015. 13:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Josip Novak

U prekrasnom ambijentu parka Arboretum Opeka, u nedjelju 31.svibnja, s početkom u 18 sati glazbenici Podium Brass kvinteta, izvest će dijela naših istaknutih kompozitora Ivana Josipa Skendera, Davora Bobića i Miljenka Prohaske...

Predstojeći glazbeni događaj u prostorijama Kluba Europa media najavili su maestro Davor Bobić, prof. Petra Horvat i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

- Pozivamo sve zaljubljenike u vrhunsku glazbu da dođu na koncert i uživaju u ovoj manifestaciji koja je posljednja u nizu realiziranih u sklopu Dana Općine Vinica. Nakon koncerta, sve posjetitelje počastit ćemo vrhunskom kapljicom naših vinara – naglasio je općinski načelnik Marijan Kostanjevac.

Među skladbama koje će biti izvedene je djelo pokojnog Miljenka Prohaske koja je naslovljena „U arboretumu“.

- Spomenuta kompozicija za brass ansambl je nastala 2003. godine i prvi put se izvodi u originalnom prostoru. Prohaska se zalagao za očuvanje kulturne baštine u Hrvatskoj i mnoge njegove note se tek izdaju – istaknula je glazbenica Petra Horvat zahvalivši pritom viničkom načelniku što je za izvođenje skladbe ustupio izvornu pozornicu.

Koncert ima sentimentalnu notu jer će glazbenice, sestre Petra i Ana Horvat prvi put nastupiti zajedno.

- Prošli „koncert u bazenu“ zadobio je velike simpatije publike i javnost je podsjetila na značajni doprinos Vinice kulturi, ne samo našeg kraja. Prije svih, zasluge idu obitelji Bombelles koja je je Vinicu držala korak ispred ostalih u Hrvatskoj. Taj duh se još i danas osjeća. Ukoliko se Bombellesov dvorac obnovi sredstvima iz fondova EU bit će to značajan doprinos i za kulturni turizam u našoj regiji – rekao je skladatelj Davor Bobić koji je napisao više od 200 djela.

U ovoj prigodi posjetitelji će prvi put čuti jedno od njegovih pet djela koja još nisu izvedena.

- Riječ je o skladbi Koral, koja je nastala u vrijeme mojeg studija u Kijevu na konzervatoriju Čajkovski – kazao je Bobić dodavši da je uzbuđen, jer od nastanka skladbe prošlo je točno 20 godina.
 

U slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u u dvorani zgrade Općine Vinica.

Komentari