U Varaždinskim Toplicama niz predavanja o arheološkoj i kulturnoj baštini

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 27.05.2015. 09:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: ZMVT

U okviru EU projekta pod nazivom „Ponovno probuđena arheološka nalazišta-suvremena interpretacija baštine kao temelj  kulturnog turizma“ akronima „Rođenje Europe“ u ponedjeljak je u Varaždinskim Toplicama tematsko predavanje na temu "Arheološka i kulturna baština kao temelj za razvoj kulturnog turizma RH i Republike Slovenije"...    

 Na održanoj press konferenciji predstavljen je projekt koji djelomično financira Europska unija iz Operativnog programa Slovenija- Hrvatska 2007-2013. Projekt se provodi od 2014. godine do 15. rujna 2015. godine.

Osnovni cilj europskog projekta održivi je razvoj i jačanje regionalnog identiteta zaštitom i revitalizacijom kao i prezentacijom kulturne baštine na temeljima suvremene interpretacije i osvještavanjem lokalnog i regionalnog stanovništva o značenju njezinog očuvanja na teritoriju Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Projekt okuplja pet partnera: Zavod za kulturu Slovenska Bistrica, Razvojna agencija Kozjansko, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Muzej Prigorja Sesvete i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, a regionalnom i prekograničnom suradnjom povezala su se lokalno poznata arheološka nalazišta smještena u Sloveniji Ančnikovo gradišče nad Jurišnjo vasjo na Pohorju, Rifnik pri Šentjurju i Ajdovski gradec nad Vranjim pri Sevnici, te u Hrvatskoj Kuzelin kod Donje Glavnice i arheološki park Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Ovom su se prilikom javnosti, medijima i uzvanicima predstavili vodeći partneri na projektu Zavod za kulturu Slovenska Bistrica Martina Zanjkovič i Ursula Hribernik koje su ukratko predstavile ulogu spomenutog Zavoda za kulturu kao i planirane aktivnosti i ciljeve te zajedničke rezultate na europskom projektu.

Ukratko su medijima i prisutnima iznijele sve informacije na koji način je došlo do ostvarivanja prekogranične suradnje sa svim ostalim partnerima i  kako je zajednički projekt bio kandidiran na otvoreni natječaj za pridobivanje financijskih sredstava iz Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007- 2013.  

Na izlaganje stručnjakinja iz Zavoda za kulturu iz Slovenske Bistrice nadovezala se gospođa Breda Kovač Retuznik predstavnica Razvojne agencije Kozjansko iz Slovenije koja sudjeluje na provedbi planiranih aktivnosti kao partner na projektu. Gospođa Breda Kovač Retuznik iznijela je medijima rezultate rada na projektu i cilj zajedničkog projekta kako svi partneri uključeni u realizaciju projekta žele postati prepoznatljivi kao destinacije razvijenog kulturnog turizma osmišljenog na arheološkoj antičkoj baštini svoje regije koja će se provedenim aktivnostima povezati u zajedničku kulturno-turističku regiju s kvalitetnim proizvodima i programima.

Od hrvatskih partnera na održanoj press konferenciji govorili su ravnateljica Muzeja Prigorja  Morena Želle koja je ukratko predstavila povijest muzejske ustanove kao i aktivnosti Muzeja koje su planirane od arheološkog istraživanja antičkog lokaliteta Kuzelin, do izrade različitih baza podataka i studija za buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog nalazišta  Kuzelin, postavljanja stalne arheološke izložbe u Muzeju pa sve do planiranih radionica za djecu na temu navedene baštine.

Kao domaćin aktivnosti press konferencije i tematskog predavanja u Varaždinskim Toplicama gostima, predavačima i medijima obratila se i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović koja je ukratko predstavila ulogu Muzeja u navedenom projektu kao i provedene aktivnosti radionice za djecu pod nazivom „Rimske keramičke radionice“, „Edukativnu radionicu“, ulogu eksperimentalne arheologije u projektu, a prezentirala je i promidžbeni materijal u vidu brošura koje su nastale kao rezultat provedbe projekta u Varaždinskim Toplicama, zatim replike rimskog naoružanja u vidu mača, štita, remena, rimske odjeće za djecu i obuće koja je nastala u sklopu provedbe planiranih aktivnosti, pa sve do predstavljanja zajedničke internetske stranice projekta na kojoj svi partneri objavljuju sve potrebne podatke i materijale o provedbi zajedničkog prekograničnog projekta pod akronimom „Rojstvo Europe“.

Press konferenciji prisustvovala su djeca iz gradskog vrtića „Tratinčica“ s ravnateljicom Lindom Novačić kao i učenici i profesori iz Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Varaždinskih Toplica koji su prisutnima prezentirali rimsku odjeću i obuću kao jedan od dobivenih rezultata na europskom projektu u Varaždinskim Toplicama.

Na održanoj press konferenciji i tematskom predavanju prisustvovali su: gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice gospođa Goranka Štefanić, zamjenik gradonačelnice gospodin Nedjeljko Mihalić, predstavnik vijećnika Grada Varaždinske Toplice gospodin  Mato Halužan, direktorica Županijske turističke zajednice iz Varaždina gospođa Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždinske Toplice gospođa Marinela Belavić, zatim predsjednica Društva naša djeca Varaždinske Toplice gospođa Smirna Turkalj,  ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice iz Novog Marofa gospođa Lidija Zečević kao i ostali građani Grada i varaždinsko-topličke regije.

Nakon održane press konferencije održano je tematsko predavanje s diskusijom „Arheološka i kulturna baština kao temelj za razvoj kulturnog turizma Republike Hrvatske i Republike Slovenije“.

Komentari