U Zagreb stižu neprocjenive relikvije stare i do 2600 godina

Piše: evz/vlm

Objavljeno: 22.07.2011. 12:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: simplydivinesolutions.com

Nakon Washingtona i Londona izložba koju je vidjelo više od milijun ljudi stiže i u Zagreb.

Čak 1000 relikvija koje su budistički redovnici generacijama čuvali u svojim hramovima u Indiji, Tibetu, Mongoliji, Šri Lanki, Indoneziji, Tajlandu i Japanu dolaze u Zagreb. Ekskluzivna izložba, na koju će ulaz biti besplatan, održat će se 13. i 14. kolovoza u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika ("Džamija").

U zlatnim posudicama

Neprocjenjive relikvije svijetom putuju od 2001. godine, ali ne kako bi se promicao budizam, napomenuo je Dragutin Šmalcelj, predsjednik udruge Padmasana koja dovodi izložbu u Hrvatsku, već širenja "milenijske poruke": tolerancija, ljubav, mir i nenasilje.

– Neke od tih relikvija stare su i po 2600 godina – utvrdio je Šmalcelj. Nisu one, odmah je razjasnio, vrijedne samo zato što su to povijesni predmeti koje su nekada davno posjedovali budistički mudraci ili duhovnjaci.

– Te su relikvije zapravo samonastale supstancije, pronađene u pepelu nakon kremiranja duhovnih majstora i realiziranih osoba. One su materijalizirana moć univerzalne ljubavi – rekao je, ostavivši nas da se pitamo što to znači. Te su relikvije, objašnjava, supstancije vrlo nalik biserima ili pak kristalima različitih boja. Pa kako je onda moguće potvrditi njihovu autentičnost? – Provjera nije dostupna fizičkim sredstvima – mirno je odgovorio.

Relikvije se čuvaju u posudama od pravog zlata i do sada su prošle sve kontinente, točnije 55 zemalja i bile su izložene 550 puta. Vidjelo ih je do sada milijun i 350 tisuća ljudi. Koncept izložbe svuda je takav da ona traje tek nekoliko dana, nije to tako samo u Zagrebu. Nakon velikih svjetskih metropola poput Washingtona ili Londona, red je došao i na Zagreb.

– Prvi, ali i zadnji put – napominje Šmalcelj. Baš zbog toga domaći suorganizatori nisu propustili priliku te su se obratili vjerskim zajednicama u Zagrebu, pozvavši ih da budu na ceremoniji otvaranja 12. kolovoza.

Neopisiv osjećaj

– Pozvali smo Katoličku i Pravoslavnu crkvu, Židovsku općinu i Islamsku zajednicu neka, ako žele, prema svojim religijskim običajima izmole molitvu s porukom mira i nenasilja. Većina ih je pristala – sretan je Šmalcelj. Jer, kaže, Zagrebu ne treba nova religija, on ima svoju kulturu i tradiciju, već podsjetnik na postojeće vjerske vrijednosti. Pozvani su, dakako, i veleposlanici zemalja iz kojih relikvije stižu, ali i sveučilišni profesori, članovi HAZU, te oni najvažniji – građani. Susret s relikvijama se pak ne da opisati riječima, tvrdi Dragutin Šmalcelj. Na izložbi je bio nekoliko puta, u Indiji i u Japanu.

– Posjetitelji sami uspostavljaju kontakt s relikvijama. To je nešto vrlo živo... I vrlo osobno.

Žele sagraditi kip Bude visok 150 metara

Izložba je inače dio projekta za gradnju velikoga Bude, statue visoke 150 metara u predjelu srca kojega bi bile pohranjene sve te magične relikvije koje se, dok ne putuju, čuvaju u hramovima i muzejima. Međunarodnu izložbu inače organizira zaklada Maitreya Project, a statuu bi, naravno, postavili u Indiji, u gradu Kušinagaru na sjeveru. To bi, tvrde iz zaklade, poboljšalo ekonomski položaj provincije Uttar Pradesh. Statuu bi, vjeruju, posjećivao velik broj turista i redovnika. Relikvije nisu predmeti koje su nekada davno posjedovali mudraci, već supstancije pronađene u pepelu nakon kremiranja.

Komentari