Varaždinske barokne večeri publici donose djela rane ruske barokne glazbe

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 08.07.2013. 09:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger / VT

Od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno živjeti uz baroknu glazbu i svoj tradicionalni festival, ove godine 43. po redu Varaždinske barokne večeri.

Iako je vrijeme krize, organizatori su i ove godine pripremili vrhunski program koji će u Varaždin i druge gradove u kojima će se održavati koncerti poznati domaćih i stranih glazbenika, a posebnost ovogodišnjeg festivala bit će barokna glazba Ruske Federacije, ovogodišnje zemlje partner VBV-a.

Prvo predstavljanje programa održano je u dvorcu Trakošćan 5. srpnja, a nazočili su im brojni uzvanici među kojima su bili Robert Markaryan, veleposlanik Ruske Federacije, ovogodišnje zemlje partner VBV-a, i Andrea Ikić Bohm, veleposlanica Republike Austrije, predstavnici diplomatskog zbora i varaždinske gradske i županijske vlasti, Kluba mecena VBV-a i sponzora.

- Odlučili smo se za Rusku Federaciju zbog bogate prošlosti i zbog toga što nikad u povijesti Festivala nismo imali ranu rusku glazbu. Ovo je jedan rearitet prvenstveno jer će doći ansambli koji po prvi puta stižu u Republiku Hrvatsku, a zatim i rana ruska glazba koja nikad nije izvađena u RH. Mogu reći da su svi ansambli dobili nalog koji dolaze iz Rusije da u jednom dijelu programa moraju izvoditi djela iz ruske ostavštine. Čut ćemo djela od novosibirskog baroka, čak i pjesme švedskih zatočenika koji su bili u Sibiru do prve višeglasne duhovne glazbe koju je Rusija imala. Samo otvorenje bit će atrakcija s nastupom ruskih glazbenika, a posebno će biti zanimljiv nastup zbora Ruske patrijaršije koji dolazi u Varaždin i koji će izvoditi djela rane ruske glazbe koja će publiku ostaviti bez daha. Iz Rusije nam stižu još primjerice Telemann consort, Insula magica, Solisti Katerine Velike, a uvjeren sam da će glazbeni gosti iz Rusije privući velik broj posjetitelja i vjerujem da će ti koncerti dati veliki obol ovom festivalu, jer uistinu glazbenici koji će stići u Varaždin najbolji su na području osvještenog izvođenja barokne glazbe i to je njima velika satisfakcija jer su prihvatili s veseljem dolazak u Varaždin i mislim da će to biti posebni dani za hrvatsku kulturu - naglasio je ravnatelj Festivala Davor Bobić.

Zadovoljstvo partnerske suradnje Ruske Federacije i VBV-a iskazao je i veleposlanik Markaryan. "Za nas je to velika čast.
Dolazak ruskih glazbenika omogućit će posjetiteljima koncerta priliku da upoznaju rusku kulturu i glazbu, pa i vjersku. Sigurni smo da će ova suradnja doprinjeti i daljnjoj suradnji između Rusije i Hrvatske na kulturnoj suradnji.

I predsjednik Josipović naglasio je kako će suradnja Rusije i Varaždinskih baroknih večeri bit će dodatni impuls suradnji", rekao je veleposlanik Markaryan. Organizaciju festivala pohvalila je i Andrea Ikić Bohm, veleposlanica Republike Austrije, zemlje partner prošlogodišnje VBV-a.

Osim gostovanja glazbenika iz Rusije, 40 posto svih koncerata ovogodišnjeg Festivala bit će u znaku hrvatskih glazbenika, a nastavit će se i tradicija održavanja koncerata na kojima se publici predstavlja hrvatska glazbena barokna ostavština.

Od popratnih programa značajan je međunarodni znanstveni skup Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu i VBV-a o životu i stvaralaštvu baroknog skladatelja Ivana Krstitelja Vanhala, a dva će koncerta festivala biti posvećena upravo hrvatskoj baroknoj glazbi.

Osim Varaždina koncerti 43. Varaždinskih baroknih večeri održavat će se u Belecu, Osijeku, Krapini, Ludbregu, Križevcima, Prelogu i Varaždinskim Toplicama, te u Šmarju pri Jelšah u Sloveniji u vrijeme održavanja Festivala, te u listopadu i studenome u Bratislavi i Beču.

Na Trakošćanu je najavljeno kako je program za 44. Varaždinske barokne večeri već gotov, a zemlja partner bit će Italija, a posebno iznenađenje organizatori festivala pripremaju za 45. Varaždinske barokne večeri.

Komentari