ekskluzivne snimke

eTV - Spinalni centar jedini u Hrvatskoj instalirao robota kojeg privatnici naplaćuju 15-ak tisuća eura

"Ništa sada ne zaostajemo ni za Izraelom, Njemačkom, Turskom ili Švicarskom. U nekim stvarima smo možda i bolji", kaže dr. Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice i začetnik projekta na razini cijele Hrvatske...
Objavljeno: 10.05.2023. 11:47

Zadnja izmjena: 10.05.2023. 12:08

Ovih dana ekskluzivno smo zavirili u unutrašnjost Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, gdje se instalirao robotski sustav usporediv s najmodernijim sustavima u Izraelu, Njemačkoj, Turskoj ili Švicarskoj.

U Hrvatskoj ga zasada ima tek jedna privatna klinika. Dva-tri tjedna rehabilitacije stoji nevjerojatnih 15-ak tisuća eura, a u sustavu javnog zdravstva od sada će postojati samo u Varaždinskim Toplicama. Očekuje se zbog toga veliki pritisak pacijenata, a robotskoj rehabilitaciji iz objektivnog razloga neće moći pristupiti svi,

- Ne može svaki pacijent biti određen za robotsku rehabilitaciju, zbog čega već sada vidim da će biti problema jer očekivanja ljudi su velika. Svi će htjeti na robota. Već sada sam zbog toga državnim tijelima i županiji najavio da ćemo vrlo brzo nakon otvaranja Spinalnog centra iskazati potrebu za nabavkom barem još jednog robotskog lanca kako bismo mogli zadovoljiti sve potrebe – kaže ravnatelj Specijalne bolnice i začetnik uvođenja takvog sustava na razini cijele Hrvatske dr. Denis Kovačić.

Izrael, Njemačka, Švicarska i - Varaždinske Toplice

Kovačić ističe kako Varaždinske Toplice moraju otvarati vrata i, uvjetno rečeno – „prisiljavati“ državu na progres, budući da se rehabilitacijom kralježničkih povreda bave jedini u Hrvatskoj, a osjećaju i pritisak zemalja iz okruženja. Ovime sada neće zaostajati za najboljim svjetskim trendovima.

- Obišao sam sa suradnicima niz centara gdje se vrši rehabilitacija takvih pacijenata, pa i tvornica u kojima se roboti proizvode a nema ih puno, i kad sve sagledam odgovorno mogu reći da tu koncentraciju moderne opreme koju smo nabavili u zadnjih pet godina u Hrvatskoj nema nitko, a ništa ne zaostajemo ni za Izraelom, Njemačkom, Turskom ili Švicarskom. U nekim stvarima smo možda i bolji – kategoričan je Kovačić.

Ovako izgleda rehabilitacija uz pomoć robotskog lanca

Kovačić je stava kako robotika ne može zamijeniti liječnika koji njome upravlja, a za uspješno liječnje biti će vrlo važna i motiviranost pacijenta. Robot, naime, ne može prohodati umjesto nikoga - govori se u medicinskim krugovima.

- Pacijent za kojeg se procijeni da se uz pomoć toga robota u rehabilitaciji može očekivati određeni napredak i opravak, postavlja se na uređaj, postavljaju mu se robotizirane ublage koje emitiraju hod, a kompjuter bilježi na desetke parametara. Ispred je ekran s virtualnim putom po kojem pacijent hoda i gdje se svi ti parametri vide, te pacijent određeni broj minuta određenom dinamikom hoda – Kovačić pojašnjava.

 

Slovenija? Razvikana...

Nakon otvaranja Spinalnog centra, iza nas će sada još više kaskati Slovenija, koja je razvikana“ u kontekstu liječilišnog turizma - iako je situacija zapravo bitno drugačija.

- Nas vole uspoređivati sa Slovencima. Oni su, međutim, 90-ih krenuli jednim smjerom, a mi drugim. U slovenskim toplicama se odvija vrlo malo rehabilitacije (ona se odvija u klinikama i općim bolnicama), a kod nas je od 2.176 kreveta u sustavu zdravstva preko 2.000 kreveta u toplicama i liječilištima. Dakle, kod nas se rehaniultacija odvija u toplicama. Jednim segmentom bavimo se svi, a sa specifičnim programima kao što je rehabilitacija spinalnih pacijenata bavimo se isključiovo mi – zaključio je Kovačić.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao dr. Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama pogledajte ovdje:

 

Komentari