svečana podjela

Foto - U županiji imamo 33 nova majstora obrtnika: 'Broj obrta porastao je za više od 10 posto'

Objavljeno: 21.03.2024. 11:24

Zadnja izmjena: 21.03.2024. 11:27

Foto: Boris Matijašec

Obrtnička komora Varaždinske županije danas je održala svečanu podjelu majstorskih diploma u Županijskoj palači. Podijeljene su 33 diplome kao i priznanja Hrvatske obrtničke komore članovima Obrtničke komore Varaždinske županije koja su im dodijeljena u 2023. godini kao istaknutim članovima obrtničke populacije županije.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković istaknuo je kako broj obrtnika u županiji raste.

- U Varaždinskoj županiji u ovom trenutku je 3777 obrtnika. Od toga da su u Gradu Varaždinu najviše fokusirani, 2200, Ivanec s 600 obrtnika, Novi Marof 560, Ludbreg s oko 400. Na cijeloj državnoj razini raste interes za upise i majstorske ispite kao i otvaranje obrta. Najviše dominiraju uslužne djelatnosti kao što su automehaničari, autoelektričari, frizeri, kozmetičari i taj dio. Manje prakticiraju se proizvodni obrti, a takav trend je i na državnoj razini – kazao je Šoković te najavio kako uskoro kreću prijave za još jedne majstorske ispite.

'Veći interes za obrtnička zanimanja'

Zamjenica župana Silvija Zagorec također se dotaknula porasta broja obrta u županiji i dodala: 

- Broj obrta raste pa tako u odnosu na prošlu godinu bilježimo porast broja obrta u iznosu od 10,5 posto. Međutim, ono što nas kao Varaždinsku županiju posebno veseli to je da raste interes za upis obrtničkih zanimanja. U odnosu na ono što je bilo planirano, realizirano je pet posto više upisa u obrtnička zanimanja. Ulažemo znatne napore u promociju obrtničkih zanimanja zajedno s Obrtničkom komorom i školama.

Komentari