pitali smo

Istječe moratorij, hoće li stranci pokupovati poljoprivredna zemljišta u našoj županiji?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.05.2022. 08:42

Zadnja izmjena: 01.05.2022. 09:32

Foto: ilustracija/Arhiva

Sljedeće godine ističe moratorij na odluku da državljani Europske unije ne mogu kupovati poljoprivredna zemljišta u našoj državi, a hoće li to utjecati na cijenu zemljanih površina u našoj županiji, u eTV studiju pitali smo Josipa Križanića.

Križanić je stava da prevelike navale na poljoprivredna zemljišta ipak neće biti.

- U novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu postoji klauzula gdje je napisano da i privatno zemljište, ako je veće od 10 ha, ne možete prodati izravno nkome drugome ako prije toga niste ponudili državi, pa se time vjerojatno htjelo zaštititi ovakva rasprodaja. Sigurno da će i država voditi računa o državnom zemljištu koje je također limitirano. Ni jedna firma ne može kupiti od države 500 ha zemlje jer to zakonom nije dozvoljeno, a mislim da netko iz Ljubljane neće kupiti 2 ha zemlje i tu obrađivati, sijati kukuruz i onda u Ljubljani hraniti stoku - rekao je Križanić.

Najprije ponuditi državi

Kako dodaje, postoji realna bojazan oko ove nove odluke, no prema njegovom mišljenju, to neće biti u velikim razmjerima.

- Mi nemamo neke velike posjede, a privatnik će moći prodati strancu, no najprije mora ponuditi državi. Iako, i prije je mogao stranac kupiti poljoprivredno zemljište ako je netko imao firmu - objasnio je Križanić.

Komentari