Al' me ljulja: Budući martinjski meštri iz našeg kraja uzdignuti na Vinodi

Objavljeno: 04.11.2014. 21:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: TZ Koprivničko-križevačke županije

Martinjski meštri, njih 45 iz cijele Hrvatske okupili su se u Koprivnici u kojoj je održana tradicionalna, 9. po redu velika martinjska špelancija – Vinoda...

U redove martinjskih meštri nakon teških muka, tri češnja češnjaka i poliča mošta, primljeni su i u red kandidata uzdignuti Stjepan Gerić iz Ludbrega, i Zdravko Zajec iz Hrašćice. Za potonjeg Krunoslav Čolo aka Martin varaždinski veli da je na najboljem putu vinofikacije.

Deveta po redu Velika martinjska špelancija, ove je godine održana u Koprivnici u subotu 25. listopada (miholjščaka) u organizaciji tamošnje županijske turističke zajednice.

Za dobru zabavu svih posjetitelja pobrinuli su se martinjski, odnosno „vinođakonski“ orkestar - Gruntovec bend i tamburaški sastav „Vinske mušice".

- Zebrani je i novi veliki mešter martinjskog ceremonijala za cijelu Hrvatsku vinoregiju. Riječ je o Darku Korošecu iz Koprivnice, Martinu od Svetoga Vida koji si je zebral ime Vendek Prvi Đelekovečki – ističe naš Martin varaždinski.

Među pripravnike na Vinodi su primljeni Miroslav Benko iz Varaždina, Milivoj Slaviček iz Pušćina i Ivan Kolenković iz Prepuštovca. Cjelodnevni program nastavljen je igrokazom „Gruntovčani“ u izvedbi članova Sigečkog srca iz Sigeteca i koncertom Žige i bandista.

Kako doznajemo od Martina varaždinskog, svi pripravniki i kandidati iz našeg kraja, već ovog vikenda dužni su nazočiti obredima krštenja mošta na svake fale vredno vino!

Martin varaždinski ove lete završava s citatom – poslanicom Sv. Martina goričanima: “Govoraše neki zlobni ljudi da je aklohol najveći neprijatelj čovječanstva. Ali draga braćo i sestre, Sveto pismo nas uči da ljubimo i svoje neprijatelje“.

Komentari