Koje su najljepše plaže hrvatske obale?

Objavljeno: 30.07.2011. 13:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: urbano.hr

Čistoća voda diljem Europe nešto je niža od prošlogodišnje, no devedeset posto kupališnih voda i dalje zadovoljava propisane sigurnosne uvjete, pokazalo je istraživanje, čije je rezultate, u suradnji s Europskom agencijom za okoliš, nedavno objavila Europska komisija, prenosi broj1.hr.

Najčišću vodu za kupanje, utvrđeno je, imaju Cipar (100%) i Hrvatska (97,3%). Slijede ih Malta (95,4%), Grčka (94,2%) i Irska (90,1%), dok se najnepogodnijom za kupanje pokazala Poljska, gdje 25 posto obalnih i 16,7 posto kopnenih kupališnih voda ne zadovoljava kriterije čistoće.

Hrvatske plaže, diljem svijeta poznate po prirodnim ljepotama, s novim su podatkom o visokoj čistoći voda samo potvrdile status najpoželjnijih ljetnih turističkih odredišta. Tomu u prilog govori i nedavni izbor njemačkoga časopisa Bild, koji je dvije hrvatske plaže – Lubenice na otoku Cresu i Zlatni rat na Braču, svrstao među četrdeset najljepših svjetskih plaža. Ljepotu Zlatnoga rata 2008. godine proslavio je i britanski dnevnik The Daily Telegraph, koji je bračku ‘pješčanu ljepoticu’ tad proglasio najljepšom plažom na svijetu.

Dvije godine poslije Telegraph je ‘prošetao’ i Istrom, čiji je rt Kamenjak proglasio najljepšom, “kultnom” plažom istarskoga poluotoka. Američki specijalizirani televizijski program Travel Channel, s druge strane, pozabavio se “najseksi hrvatskim plažama”, među koje je svrstao Zrče na Pagu, plaže Paklenih otoka, Zlatni rat, rapsku Kandaloru, rovinjsku Valaltu, makarsku Brelu, Bašku na Krku i Girandellu na Rapcu, a seksi plažom broj jedan proglasio je dubrovački Plat.

‘Skriveni raj’ zabačenih Viških plaža

Zbog teže dostupnosti svjetskim medijima manje poznata plaža Stiniva (glavna slika) na Visu ubraja se među ‘skrivena utočišta’ Jadrana. Slično je i s drugim viškim plažama poput Stončice i Milne.

Lubenice kao bijeg od svih problema

Među manje ‘razvikane’ hrvatske plaže ubrajaju se i Lubenice na Cresu. Plaža, do koje se može doći brodom ili spuštanjem po liticama kao nagradu za poduzeti trud pruža uživanje u bistrome moru i tišini prirode.

Rt Kamenjak– Među 10 najljepših

Na najjužnijem dijelu istarskoga poluotoka nalazi se park prirode rt Kamenjak kojega je poznati izdavač turističkih vodiča Lonely Planet svrstao među deset najljepših mediteranskih turističkih odredišta.

Zlatni rat - obavezno ga posjetite

Za diljem svijeta najpoznatiju hrvatsku plažu - Zlatni rat na otoku Braču, američki je izdavač turističkih vodiča Frommer’s napisao: “Ovu plažu morate posjetiti tek toliko da možete reći da ste ondje bili”.

Izvor: broj1.hr


Komentari