Legendarna Pčelica Maja ove godine slavi svoj stoti rođendan

Piše: eVz/Dw.de

Objavljeno: 15.05.2012. 13:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Pčelica Maja ove godine proslavlja svoj stoti rođendan – u nekoj zemlji, tko zna gdje... Iako se knjige gotovo nitko više ne sjeća, serija crtanih filmova je i danas kultna. Njezin je tvorac, međutim, vrlo sporna ličnost.

Seriju crtanih filmova o pčelici Maji i njezinim avanturama, poznaje gotovo svatko. Uz Maju, Pavu, skakavca Flipa i maticu Aleksandru su odrastale generacije. No, malo tko ili bolje rečeno, gotovo nitko nije u rukama imao originalnu knjigu „Pčela Maja i njezine dogodovštine“, piše Deutsche Welle.

Ona se na tržištu pojavila prije točno stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga onog vremena, omiljena i kod odraslih i kod djece.

Čitali su je u rovovima tijekom Prvog svjetskog rata

Njezin autor Waldemar Bonsels, jedan od najpoznatijih pisaca svog vremena, rođen je 1880. godine u Ahrensbergu, u blizini Kiela, na sjeveru Njemačke. Iako je po zanimanju bio trgovac, odnosno, trgovački putnik, vrlo rano je počeo pisati; romane za odrasle, ali i knjige za djecu.

No, da će svjetski uspjeh i planetarnu popularnost doživjeti upravo s knjigom o pčelici Maji koja se hrabro bori protiv neprijatelja i svoj pčelinji narod vodi kroz svakojake avanture, o tome naravno nije mogao ni sanjati.

- Roman je bogat izuzetnim i vrlo detaljnim opisima prirode. Radnja i likovi opisani su na takav način da su se u ovo štivo lako mogli uživjeti i odrasli. Stoga nije ni čudo da je upravo priča o pčelici Maji bila jedna od najčitanijih knjiga tijekom Prvog svjetskog rata. Vojnici su je čitali u pauzama borbe, u rovovima, ona ih je podsjećala na domovinu, na idilu koju su ostavili iza sebe. Pri tome im se nitko nije smijao, Maja, iako dječja literatura, bila je očigledno priznata i među odraslima - kaže znanstvenik Sven Hanuschek.

On se proteklih godina intenzivno bavio autorom Waldemarom Bonselsom i pritom naišao na neke zaboravljene ili čak do sada nepoznate detalje iz života i djela ovog pisca.

Mala, okrugla, živahna i dobrodušna pčelica Maja najvjerojatnije bi pala u potpuni zaborav da nije bilo Josefa Goehlena. On je početkom sedamdesetih godina bio urednik dječjeg programa ZDF-a i sasvim je slučajno jednog dana naletio na Bonselsovu knjigu.

Ubrzo je nastala serija crtanih filmova koji su isključivo njegovim zalaganjem stigli na njemačku televiziju

Tijekom vremena popularnost ove serije je sve više rasla i danas gotovo da i nema nikog tko nije vidio barem jednu epizodu te uživao u zgodama i nezgodama pčelice Maje i njezine osebujne  družine.

 A nezaboravna je sigurno i špica, uz legendarnog Tonija Kljakovića...

Komentari