Ludbreg: U utorak izložba Gorana Petrača i koncert u dvorcu Batthyany

Objavljeno: 02.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

U sklopu Dana ludbreške Svete Nedjelje u utorak 2. rujna u 18 sati, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany bit će otvorena izložba i predstavljena monografija akademskog slikara Gorana Petrača.

Rođeni Ludbrežanin, umjetnik neospornih kvaliteta, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Vasilija Jordana. Za izuzetno uspješno završeni studij dodijeljena mu je nagrada Akademije likovnih umjetnosti. Iste godine sudjeluje na prvoj skupnoj izložbi studenata-diplomanata, čime započinje svoj profesionalni rad.

Prvu samostalnu izložbu priredio je 1988. godine u Galeriji Koprivnica sa slikama srednjeg i većeg formata, na kojima kolorističke strukture i namazi boja pretvaraju figuralnu kompoziciju u poetsko viđenje svijeta, što će ga tematski i likovno odrediti kao slikara krajem osamdesetih i kroz cijelo desetljeće devedesetih godina.

U Petračevim slikama može se uočiti nekoliko tematskih ciklusa koji su ga zaokupljali kao motiv i sadržaj, te problemi koje on sustavno i na specifičan način rješava unutar tkiva slike, dajući joj bogatstvo i uvjerljivost. S prvim ciklusom slika "Pokrovi", nastalim 1987.-1990. godine, Petrač se jasno određuje unutar hrvatske moderne umjetnosti kao nastavljač oniričkog slikarstva, prezentirajući svoju visoku razinu slikarskog umijeća u figurama, pokrovima i u metafizičkom prostoru svojega slikarstva.

Povratkom u Ludbreg, 1998. godine, započeo je izgradnju ateliera u krajoliku rodnog Ludbrega i njegovih veduta s motivima polja, oranica, klasja, trava, šaša i krajputaša. Povodom 25. godišnjice rada, 2013. godine, tiskana je monografija s tekstom Stanka Špoljarića i Marijana Špoljara.

Istog dana koncert će izvesti Mješoviti pjevački zbor Podravina. Na ovogodišnjem koncertu gostovat će instrumentalni i vokalni solisti KUD-a Varaždinske Toplice - Silvija Novak i Snježana Hosnjak te Željko Matkun te LUN-MLA iz Lunjkovca.

Koncert će biti održan svečanoj dvorani dvorca Batthyany u utorak, 2. rujna s početkom u 20:30 sati.

Komentari