Ludbrežani spremni za tisuće hodočasnika na Svetu Nedjelju

Ilustracija

Objavljeno: 02.09.2014. 08:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Sveta Nedjelja najveće je ludbreško kršćansko slavlje, a hodočašće u proštenište Predragocjene krvi Isusove ima dugačku tradiciju. Ove će godine blagdansko misno slavlje predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Dani hodočašća uoči ovogodišnje proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu počeli su u nedjelju, 17. kolovoza, hodočašćem vatrogasaca ludbreške regije, koji ove godine slave 145. obljetnicu postojanja.

U Zavjetnoj kapeli misno slavlje predvodio je biskup Josip Mrzljak, a pozdravnu riječ okupljenima uputio je monsinjor Josip Đurkan. U propovijedi biskup je povukao paralelu između zajednice dobrovoljnog vatrogasnog društva i Crkve, istaknuvši da ih povezuje riječ “dobrovoljno”.

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Mrzljak vatrogascima čestitao je njihov jubilej te im poželio da imaju što manje posla radi kojeg se zovu vatrogasci, ali ipak da imaju što više druženja i spremnosti pomoći kada je to potrebno ustrajući u zajedništvu.

Od 29. kolovoza uz misna slavlja započinju i drugi kulturno-umjetnički, gospodarski i sportski programi.

Vrhunac programa bit će prvog vikenda u rujnu. Na Svetu subotu, 6. rujna osim za domaće, bit će i hodočašće za župe iz Slovenije i Mađarske, a nakon procesije na prostoru svetišta u 11 sati svečano hodočasničko slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz suslavlje ostalih biskupa i brojnih svećenika iz Slovenije i Hrvatske. Tu će biti i euharistijsko klanjanje, kao i križni put u 15 sati. Misionari Krvi Kristove predvodit će u 17 sati i duhovni nagovor, a u 19 sati bit će sveta misa.

U nedjelju 7. rujna procesija hodočasnika krenut će u 10:30 od Župne crkve prema Zavjetnoj kapelici na svetištu, a procesiju i misno slavlje predvodit će Želimir Puljić, zadarski nadbiskup uz suslavlje biskupa msgr. Josipa Mrzljaka, te druge svećenike i redovnike.
U popodnevnom dijelu u 13 sati je euharistijsko klanjanje, a u 15 sati križni put. Zlatna krunica bit će u 17 sati u crkvi, te sveta misa zahvalnica u 19 sati.

Ludbreška Sveta Nedjelja manifestacija je koja se temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine.

Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a Relikvija se i danas čuva i može razgledati. Ludbreška Sveta Nedjelja jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe.
Lani je na sam blagdan u Ludbreg stiglo oko 35 tisuća ljudi.

Komentari