Menadžer U2-a: Zlatno doba piratstva bliži se kraju

Piše: evz/index.hr

Objavljeno: 14.07.2011. 16:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Paul Mcguinness, menadžer benda U2 u jednom je intervjuu izjavio kako predviđa da će "zlatno doba" besplatnog skidanja pjesama s interneta uskoro završiti. On je komentirao vijesti iz Amerike po kojima se nekoliko velikih ISP-ova udružilo s vlasnicima filmskih i glazbenih prava u zaštiti njihovih djela na internetu, piše index.hr

- Temeljni problem je pitanje tko će financirati budućnost glazbe? To nije pitanje koje izravno utječe na bend poput U2, naravno. Ipak, još uvijek ne vidim jasan odgovor na pitanje koje sam pitao u moje vrijeme djevičanskog `ISP govora` prije tri godine - u svijetu s 95 posto piratstva, otkud će doći novac za investiciju u sljedeću generaciju bendova kao što su U2 i Coldplay? Uspješan glazbeni posao treba pošteno i odgovorno okruženje za rad, a ISP-ovi, vratari interneta, drže ključeve toga. Sustavom postupnih upozorenja i drugim mjerama kao što su sustavno blokiranje web stranice koja krši zaštitu autorskih prava, oni  mogu značajno smanjiti digitalno piratstvo. Istraživanja, najsvježije ono agencije Hadopi u Francuskoj iz svibnja, dokazuju ono što bi trebalo biti očito: kada ljudi vide da se pravila zaštite autorskih prava primjenjuju, oni će doista i promijeniti svoje ponašanje - ispričao je menadžer.

Ovaj tjedan s najvećeg svjetskog tržišta zabave, iz SAD-a, dolazi i dobra vijest. Najveći američki ISP-ovi su se složili s glazbenom i filmskom industrijom oko uvođenja novog sustava "upozorenja o autorskim pravima". To su upozorenja koja, pojačavajući pritisak, imaju za cilj odgovaranje korisnika širokopojasnog interneta od piratstva - prema skidanju i preuzimanju glazbe s legalnih izvora. Za one koji opetovano ignoriraju upozorenja predviđaju se i neke sankcije.

Do toga rješenja se došlo očajnički sporo, ali to je važan korak naprijed u međunarodnoj raspravi oko glazbe u digitalnom dobu. Ideja ISP-a da je preuzimanje obveze zaustavljanja  krađe autorskih prava na njima prelazi u mainstream mišljenje. Američki sporazum s ISP-ima je dobra vijest za glazbu i kreativne industrije. Sad je vrijeme za akciju i negdje drugdje. U Europi, povjerenik Barnier razmatra reviziju pravila EU za primjenu autorskih prava u digitalnom dobu. To je prilika za Europu da iskoristi svoju zakonodavnu snagu i nagovori ISP-ove na suradnju.

- Nitko ne očekuje da se tinejdžer, odrastao u doba Limewirea, preko noći prebaci na legalne stranice za download glazbe. Ipak će se migracija na zakonite načine uživanja glazbe, uz poštivanje autorskih prava, dogoditi s vremenom. Ostale vlade već dugo raspravljaju o svojim pristupima. ISP-ovi moraju biti aktivni partneri, a ne promatrači, u oblikovanju legalnog interneta, gdje se umjetnici i stvaratelji mogu održati zahvaljujući svom radu. U SAD-u su napravili dobrovoljan i dobrodošao korak u tom smjeru. Drugdje, trebat će pritisak vlade i zakona da se to dogodi - zaključuje McGuinness.


Izvor: index.hr

Komentari