Na "Martinje – krštenje mošta u Vinici" pozvani su svi

Objavljeno: 29.10.2014. 20:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva

Izvor: Tradicionalno Martinje u Vinici

Vinica je prepoznatljiva po brojnim vinogradima i kvalitetnim vinima pa se uobičajeno na ovom području obilježava više blagdana povezanih sa vinogradarstvom i vinarstvom.

U cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja vezanih uz obilježavanje najdražeg sveca svih vinogradara – svetog Martina, u  nedjelju, 9. studenog već 8. put se pod okriljem Općine Vinica organizira manifestacija "Martinje – krštenje mošta u Vinici".          

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna, od kojih će se svaka predstaviti svojom ponudom.

Udruga vinogradara "Vinea" pobrinuti će se da svi posjetitelji imaju dovoljne količine mošta i vina, a  žene uključene u Udrugu umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja, koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena "Katarina Zrinski"  godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem - obiljem orehnjača, makovnjača, zlevki, klipića, kiflica i ostalih domaćih kolača.

Članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna  preuzeli su obvezu pečenja kestena za sve prisutne dok su se za dovoljne količine kestena pobrinuli djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova. Članovi nogometnog kluba "Vinica", košarkaškog kluba "Vinica" i ove će se godine iskazati u pripremanju kotlovine, a članovi  malonogometnog kluba "Kapla" pripremaju posebno iznenađenje – "krumpir v lončeku".

Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica preuzeli su obvezu pripreme graha sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju  fiš paprikaša, a lovci iz Lovačke udruge "Opeka" zaduženi su za lovačke specijalitete. Spremnost za pomoć izrazile su i mlade članice Odbojkaškog kluba Vinica koje će se pobrinuti da svi posjetitelji budu posluženi.

Svoje rukotvorine predstaviti će djeca iz Dječjeg vrtića "Sreća", djeca uključena u radionicu "VIKI - Vinički kreativci" te učenici - članovi školske zadruge "Vrčeki". Iako godina nije bila dobra za pčelare, vinički pčelari će prisutnima ponuditi med, rakiju od meda i medenjake.   

Za "kemijanje", odnosno odgovoran posao "krštenja mošta u vino" i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD-a Vinica  te članice ŽVS "Leluja".

Posebni gosti Viničkog Martinja i ove će godine biti članovi Kuburaške udruge KUM iz Maruševca koji će ispaliti plotun u čast Sv. Martina i početka ceremonijala krštenja mošta.  

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da 9. studenog svakako dođu u Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi i zabavi. Program će se odvijati u dvorani te pred zgradom Općine Vinica, a počinje u 14 sati.

Komentari