Odjeci s premijere novih filmskih ostvarenja Udruge Trash

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 16.02.2015. 21:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Udruga Trash

Izvor: galerija-images/Trash izvjesce s premijere

Premijera novih blockbustera Udruge Trash privukla je u varaždinsko Kino Galerija mnogobrojne ljubitelje filma iz svih krajeva Varaždina i šire koji su mogli pogledati u akciji prvog hrvatskog kiborga te hrvatsku verziju „Schindlerove liste“. Udruga Trash na taj je način obilježila 10. obljetnicu svog postojanja, a bila je to prilika i za najavu 10. Trash film festivala koji će biti održan u rujnu ove godine...

U Kinu Galerija u Varaždinu u subotu, 14. veljače, održana je premijera novih filmskih blockbustera Udruge Trash. Futuristički akcijski krimi triler „B.O.B. 1000“ te antiratni spektakl „Mein Kamp“ prikazani su po prvi puta na velikom platnu te oduševili mnogobrojne posjetitelje.

„B.O.B. 1000“ priča je o prvom hrvatskom kiborgu iz budućnosti koja donosi elemente horrora, akcije, znanstvene fantastike i borilačkog filma dok je „Mein Kamp“ snažna antiratna drama koju su mnogi već usporedili i sa „Schindlerovom listom“. Priča je to o dramatičnim događajima u jednom koncentracijskom logoru za vrijeme 1. Svjetskog rata.

- Ovim smo filmom željeli poslati snažne poruke. Prva je da treba plaćati runde u krčmi, a druga, još važnija, je da se ne smije pušiti na straži - naglasio je redatelj Tihomir Galevski.

Film je snimljen na lokacijama u Varaždinu tijekom 2014. godine, a osim članova Udruge Trash u njegovom su snimanju sudjelovali i obični ljubitelji filma koji su se prijavili za snimanje putem društvenih mreža. Glavne uloge u filmu tumače iskusni trash glumci Martin Keretić, Tomislav Šipek, Dario Žagar i Slobodan Runjak, a svoje su prve uloge ostvarili Alan Obrstar, Mislav Mesek, Teodor Mlinarić, Tomislav Turek, Zvonimir Plavec, Antonio Jerešić, Marin Mlakar i Tomislav Rodeš.

- Moram pohvaliti sve koji su sudjelovali u snimanju filma i zahvaliti im na njihovoj profesionalnosti te strpljivosti i posvećenosti zahtjevnom filmskom projektu. Redatelju nije lako nametnuti autoritet i ostvariti svoje ideje kad radi s ljudima koji mogu otići sa seta bez posljedica u svakom trenutku jer moraju na ručak ili moraju učiti za ispit, ali svi koji su sudjelovali u snimanju ovog filma doista su dali sve od sebe da uspješno završimo snimanje i to se vidi i na završnom proizvodu, odnosno filmu - naglasio je redatelj Galevski.

Filmove je okupljena publika jako dobro prihvatila nagradivši ih dugotrajnim aplauzom, a nakon premijere dobili su priliku i družiti se sa zvijezdama filmova koje su podijelile i nekoliko autograma koji bi na crnom filmskom tržištu mogli doseći rekordne iznose.

Premijera u Kinu Galerija bila je prilika i da Udruga Trash obilježi 10. godišnjicu svog postojanja.

- Kad smo počeli s radom, malo je ljudi vjerovalo u nas. Moram se zato prisjetiti tadašnjeg zamjenika gradonačelnika Ivana Meseka te Milana Horvata, Slobodana Runjaka i Ivana Špaca iz FIMA Grupe koji su nam omogućili da organiziramo 1. Trash film festival. Prvi festival organizirali smo s nekoliko tisuća kuna i bilo je to dosta skromno no s godinama smo napredovali i prerasli u jedan od najvažnijih aduta grada Varaždina u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Prošle godine suorganizator festivala bio je Grad Varaždin, veliku podršku dobili smo i od Varaždinske županije te Turističke zajednice Varaždinske županije, u kreiranju programa sudjelovali su i Galerijski centar Varaždin i Gradski muzej Varaždin, a puno su nam pomogli i naši vjerni sponzori Varkom, Čistoća, Auto Prikratki, Autoservisni centar i ZIT - naglasio je predsjednik Udruge Trash Martin Keretić dodavši i da je udruga ostvarila međunarodnu suradnju s organizatorima sličnih festivala u regiji, odnosno sa Grosmann Festivalom fantastičnog film i vina iz slovenskog Ljutomera, Festivalom srpskog filma fantastike iz Beograda te Kulturnim centrom Gradiška iz BiH.

U tijeku su i pripreme za ovogodišnji, jubilarni 10. Trash film festival koji će biti održan u rujnu ove godine. Tema ovogodišnjeg festivala je mračni srednji vijek što će sigurno razveseliti ljubitelje kultne TV serije „Crna Guja“, a natječaj za prijavu filmova otvoren je već u ponedjeljak, 16. veljače.

- Ove godine smo otvorili natječaj nešto ranije budući da očekujemo da će svoje filmove prijaviti rekordan broj filmaša. Pozivamo stoga sve amaterske filmaše, ma gdje bili, da što prije krenu s realizacijom svojih filmskih projekata te da nam se što prije jave - naglasio je Keretić.

Online obrazac za prijavu i sve ostale detalje možete pronaći na internet stranicama Udruge Trash www.trash.hr.
{gallery}Trash izvjesce s premijere{/gallery}

Komentari