Peto izdanje VAFI-ja u Varaždin donosi 194 crtana filma

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 17.03.2014. 09:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Peto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) u Varaždin dovodi 194 crtana filma, 194 neobične ideje pristigle sa svih dijelova zemljine kugle koje nećete vidjeti na televizijskim ekranima.

Ovogodišnji VAFI, koji će se održati od 22. do 27. travnja, u službenu konkurenciju privukao je rekordan broj filmova iz 47 zemalja svijeta. Najbolji su ušli u utrku za statuu VAFI.

- Pred selektorima, recenzentom i urednikom Kokica i Animatika, Boškom Piculom i strip crtačem, ilustratorom i animatorom Matijom Pisačićom bio je ogroman posao. Za VAFI junior prijavilo se 237 filmova, a u službenu konkurenciju selektori su odabrali njih 112 – rekla je programska direktorica festivala Sandra Malenica te dodala da su selekciju za VAFI Senior napravile ona i Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica na II. osnovnoj školi, voditeljica Medijske grupe i ono što je najvažnije – prva voditeljica VANIME uz Srećka Lebinca koja je njoj i Hrvoju Selecu prenijela svoje znanje o animaciji dok su još bili klinci i pohađali VANIMU.

Za VAFI Senior pristigao je 171 film od čega će biti prikazano njih 82.

VAFI je festival koji je počeo kako bi se djeci i mladim animatorima pružila prilika da svoj film vide na velikom platnu i da se bar na tih nekoliko minuta koliko traje njihov film osjete važno. Festival je jedinstven i po tome što su radovi djece i mladih podijeljeni u kategorije.

U kategoriji MINI su filmovi djece do 10 godina, a ove će se godine prikazati njih 40 u službenoj konkurenciji. U kategoriji MIDI filmovi su djece od 11 do 14 godina i u službenu konkurenciju ušlo je njih 41 dok su u kategoriji MAXI filmovi animatora od 15 do 18 godina, a na festivalu će ih se prikazati njih 31.

Uz velik broj filmova iz hrvatskih studija poput varaždinske VANIME, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja u konkurenciju su po prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a po peti put u goste u Varaždin dolaze mladi animatori iz Hong Konga.

Ako je suditi samo po naslovima filmova poput "Papiga koja je voljela zimu", "Tajna crva" ili "Samo priča i hlače", očekuje nas brdo zanimljivih ideja iza kojih se krije dječja mašta.

Velika novost petog izdanja VAFI-ja je VAFI Senior. Nasuprot VAFI Junioru u kojem mlade animatore ocjenjuju profesionalci, VAFI Senior je dio festivala u kojem će profesionalne animatore ocjenjivati djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA i to u tri kategorije: MINI (filmovi za djecu do 10 godina), MIDI (za djecu od 11 do 14 godina) i MAXI (za djecu od 15 godina na dalje).

Imat će i što ocjenjivati jer će u sve tri kategorije biti prikazano 82 filma. U kategoriji MINI njih 26, u MIDI 28, a u MAXI 28. Kao i mlađi kolege i stariji su animatori svoje filmove slali sa svih strana svijeta pa će se gledati i filmovi iz SAD-a, Kolumbije, Irana i Meksika.

- Novost petog VAFI-ja je što će VAFI Senior zapravo najavljivati VAFI Junior. Naime prva tri dana festivala bit će prikazana svaka kategorija VAFI Seniora u tri službene projekcije tijekom utorka, srijede i četvrtka u jutarnjim satima, a nagrade će se dodijeliti u četvrtak navečer kada će i biti službeno otvaranje festivala i kada nastupaju JUNIORI – objašnjava Malenica.

Uz službeni dio programa na VAFI-ju će se i ove godine održati niz neslužbenih projekcija, ali i radionica. Partner ovogodišnjeg izdanja je Francuska.

Više informacija možete naći na www.vafi.hr.

Komentari