Poduzetnici - važan čimbenik Dana ludbreške Svete Nedjelje

Objavljeno: 02.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Grad Ludbreg

Dio manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje i ove će godine biti "Ludbreški sejem" - 22. Gospodarski sajam koji će se u centru grada odvijati od 4. do 7. rujna, a sudjelovat će preko 50 izlagača.

Novost je da će se ove godine u sklopu Ludbreškog sejma u posebnom šatoru predstaviti uspješni ludbreški gospodarstvenici, a u suradnji s Kmetijsko gozdarskom zbornicom Slovenije nastojat će se naglasak staviti i na ulogu poljoprivrede, nekad važne djelatnosti u ludbreškom kraju. Cilj je da se "Ludbreški sejem" sve više profilira kao gospodarsko okupljanje poduzetnika i obrtnika iz šire regije i prekograničnih područja.

Ovaj sajam je najvažniji gospodarski događaj u Ludbregu te se dvadesetak godina u kontinuitetu nastavlja uspješno rasti i razvijati, a na ovogodišnjem sajmu uz hrvatske poduzetnike izlagat će i Udruga "Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave" iz Slovenije.

Poslovni dnevnik u sklopu 22. gospodarskog sajma u Ludbregu organizira okrugli stol na temu "Misli lokalno, djeluj globalno" uz dvije panel diskusije na kojima će biti naglašena problematika stranih ulaganja u jedinicama lokalne samouprave te važnost razvoja malog i srednjeg poduzetništva i poticanje poduzetničke klime u jedinicama lokalne samouprave.

Na okruglom stolu će prisustvovati i Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega, Vera Jadanić, zamjenica gradonačelnika grada Ludbrega, Silva Stipić Kobali, direktorica Centra za investicije, HGK, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a te Damir Novotny iz TM&C Grupe koji će predstaviti Strategiju razvoja grada Ludbrega 2014 – 2020 te Damjan Jarič i Slavko Petovar iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.  

- Već tradicionalno, Ludbreški sejem okuplja veliki broj izlagača, međutim ove godine smo htjeli dići značaj cijele manifestacije. Biti će riječi o dobrim ludbreškim primjerima, mogućnostima ulaganja u gospodasrtvo Hrvatske i na taj način želimo predstaviti Ludbreg kao jednu oazu uspješnoga gospodarskoga djelovanja općenito u Hrvatskoj. Smatram da imamo sva prava i realne temelje tvrditi da je to doista tako jer Ludbreg je grad s pet postotnom  stopom nezaposlenosti, ovdje se odvijaju vrlo značajne investicije te očekujemo i još bolje rezultate – ističe ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Prva panel diskusija bavit će se odnosom lokalne zajednice s međunarodnim investitorima, odnosno problematikom privlačenja ulaganja velikih međunarodnih kompanija. Sudionici panela: Dražen Crnković, Ducati komponenti d.o.o, Zvonko Magić, Energy plus d.o.o., Miljenko Borščak, Bomark d.o.o., Marko Fresl, ACG Lukaps, Tomislav Cvetko, Oprema Uređaji d.o.o.

Druga panel diskusija pod nazivom "Malo poduzetništvo – početak svakog poduzetništva" bavit će se važnošću razvoja malog i srednjeg poduzetništva te modelima poticanja tog segmenta ekonomije od strane jedinica lokalne samouprave. Često se kolokvijalno ističe kako je malo i srednje poduzetništvo kralježnica domaćeg gospodarstva, a taj zaključak podupiru i brojke, naime taj sektor generira oko 65 posto zaposlenosti u Hrvatskoj. Ipak, kako udjel domaćih malih i srednjih poduzeća u nacionalnom BDP-u iznosi oko 50 posto, u usporedbi s 65 posto prosjeka EU, budući gospodarski rast leći upravo u tom sektoru.

Grad Ludbreg jedan je od hrvatskih gradova s jasnom razvojnom strategijom u ovom sektoru, a više iznimno aktivnih lokalnih poduzetnika pokazatelj su njezine kvalitete. Kroz praktične primjere odnosa lokalne samouprave i malih i srednjih poduzetnika u Ludbregu mogu se definirati mogući univerzalni principi za poticanje ovog najmasovnijeg sektora domaće ekonomije na području cijele Hrvatske.

Sudionici panela su Ervin Horvat, Horvat production, Franjo Beser, Grafičar, Đuro Bohnec, Ludbreška mljekara Bohnec. Pristup okruglom stolu je besplatan!

Okrugli stol Ludbreg bit će održan 4. rujna 2014. s početkom u 14 sati na lokaciji POU Dragutin Novak Ludbreg.

Nakon održavanja okruglog stola bit će priređeno i otvaranje Ludbreškog sejma koji se ove godine održava uz supokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta.

U sklopu otvorenja uz zabavni program bit će održana revija frizura te gastro izložba. Događanje na Trgu Svetoga Trojstva počinje u 16 sati.

Komentari