Prva novinarska žrtva u Libiji nagrađivani redatelj dokumentaraca

Objavljeno: 21.04.2011. 18:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Tim Hetherington je ove godine za svoj film o ratu u Afganistanu dobio nominaciju za Oscara, a jučer je ubijen dok je pratio rat u Libiji, piše portal Filmski.net

Nagrađivani fotograf, snimatelj i redatelj Tim Hetherington poginuo je jučer u Libiji. 41-godišnji Hetherington nalazio se u gradu Misrati koji je bio pod kontrolom pobunjenika, a još prekjučer je twittao da se grad nalazi pod nediskriminativnim granatiranjem Gadafijevih snaga.

Hetherington je radio za fotografsku agenciju Panos, a zajedno s njim poginuo je i ugledni fotoreporter Chris Hondros koji je u svojoj karijeri zaslužio i nominaciju za Pulitzerovu nagradu.

Hetherington je proveo čitavo desetljeće fotografirajući sukobe i ratove u Liberiji, Sierra Leoneu i Nigeriji, a radio je i kao snimatelj u dokumentarcu 'Liberia: An Uncivil War', te u filmu 'Vrag je dojahao na konju' kojeg smo mogli vidjeti na ZagrebDoxu na kojem je osvojio nagradu kritike.

2007. Hetherington je osvojio nagradu za najbolju svjetsku fotografiju u novinarstvu (World Press Photo), i to za fotografiju iscrpljenog američkog vojnika, snimljenu u jednom bunkeru u Afganistanu.

Zajedno s Sebastianom Jungerom režirao je svoj prvi dokumentarac, 'Restrepo' u kojem je godinu dana pratio američki vod u Afganistanu.

Hiperrealistički film o ratu dobio je 2010. veliku nagradu žirija na Sundanceu, a ove godine dobio je i nominaciju za Oscara za najbolji dugi dokumentarac.

Nažalost, ovo je bio njegov posljednji dugometražni rad, a zadnji film koji je snimio je pravi testament - kratkometražni 'Diary' ('Dnevnik') u kojem opisuje vlastito viđenje užasa rata.


Filmski.net


Komentari