Sopranistica Jelena Štefanić nastupa na festivalu Ising u Kini

Objavljeno: 25.06.2014. 09:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Facebook

Jelena Štefanić, rođena Topličanka, kao jedina sopranistica iz Hrvatske otputovat će danas u Kinu. Jelena putuje na međunarodni festival Ising, koji će se održati u Suzhou, gradu pokraj Šangaja.

Taj se festival trebao održati prošle godine, no odgođen je zbog ptičje gripe, objasnila je mlada sopranistica i dodala kako se veseli putovanju u Kinu, na festival mladih umjetnika. Festival je osnovao jedan od najpoznatijih kineskih umjetnika Hao Jiang Tian, kako bi okupio mlade glazbenike sa Zapada te popularizirao kinesku operu, a počasni predsjednik tog uglednog festivala je slavni operni tenor Placido

- Bas Hao Jiang Tian uspješnu karijeru napravio je u Americi, a obzirom je njegov početak bio težak, odlučio je napraviti festival kako bi pomogao mladim umjetnicima da se predstave, odnosno plasiraju na svjetsko tržište - rekla je Jelena i dodala kako će na festivalu mladi umjetnici naučiti i izvesti kinesku operu, ali i sudjelovati u brojnim aktivnostima - snimanju glazbenih dokumentarnih filmova, nastupu na koncertima ali i među ljudima na ulici.

Posebno je veseli koncert u Pekingu, u dvorani Great Hall of People, koja prima 10.000 ljudi, pa će joj to biti i veliko iskustvo.

Turneja po Americi

- To će mi biti veliki izazov, ali i korisno iskustvo, jer dosad nisam pjevala u tako velikoj dvorani, pa imam i tremu - otkrila je Jelena, dodajući kako će nakon festivala u Kini cijela ekipa sljedeće godine otputovati na turneju po Americi.

Na tom festivalu sudjeluje petnaestak umjetnika, četiri iz Europe a ostali iz Amerike. Naša sopranistica je na taj festival došla zahvaljujući dobrim preporukama i snimkama, odnosno audiciji koju je bez problema prošla u talijanskoj Bologni. Jelena živi na relaciji Varaždin - Beč, odlazi na audicije, pa kaže kako je u posljednje vrijeme najviše u Italiji.

- Nije jednostavno dobiti angažman, no imam dobru agenturu koja mi pronalazi audicije, a dalje je na meni - rekla je bivša učenica varaždinske Glazbene škole, koja je dosad već osim diljem Europe pjevala i u Japanu.

Najmanje nastupa u Hrvatskoj, no prije dva mjeseca nastupila je u Osijeku, a u Varaždinu prošle godine u vrijeme Špancirfesta.

Trebala je nastupiti i na Varaždinskim baroknim večerima u Antigoni, no taj je projekt zbog financijskih problema odgođen, pa će nakon nešto više od mjesec dana provedenih u Kini, malo odmoriti, pa ujesen otputovati na turneju po Italiji s operom Traviata.

Izvor: Tjednik eVaraždin

 

Komentari