Svečani koncert u čast 15. obljetnice Varaždinske biskupije

Objavljeno: 21.09.2012. 13:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: biskupija-varazdinska.hr

U sklopu 42. Varaždinskih baroknih Večeri u subotu 22. rujna u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati bit će održan svečani koncert posvećen 15. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije.

Na koncertu će nastupiti  zbor Domkantorei i ansambl Musica Coeli iz Graza te zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus, pod ravnanjem dirigenta Josefa Doellera, utemeljitelja i direktora austrijskog zbora. Na programu je više djela G. F. Handela.

Komorni zbor Domkantorei iz Graza specijalizirao se za vokalnu glazbu 17. i 18. stoljeća, ali i za djela iz 20. stoljeća.

Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine, isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom, uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja, poseban naglasak stavlja na izvedbu liturgijskih i drugih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja.

Zbor bilježi nekoliko nastupa na Varaždinskim baroknim večerima. Osnivač i voditelj zbora Chorus angelicus je mo. Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale, koji je za orguljaški i skladateljski rad primio više priznanja i nagrada.

Ansambl Musica Coeli iz Graza, osnovan 2007. godine, sastavljen je od mladih glazbenika, a izvodi bogat repertoar barokne i klasične glazbe, koristeći povijesne instrumente i njihove replike.

Izvor: Biskupija-varazdinska.hr

Komentari