intervju

Video i Foto - Urban priprema filmski spektakl u varaždinskoj Areni, evo što je poručio uoči koncerta

Objavljeno: 11.04.2024. 19:25

Zadnja izmjena: 11.04.2024. 19:25

Damir Urban, Riječanin čija je karijera obuhvatila niz nevjerojatnih glazbenih trenutaka, prvi put će se ove subote naći na pozornici Arene Varaždin, i to u jedinstvenom aranžmanu s gudačkim orkestrom. Ovaj neobični spoj rocka i klasične glazbe obećava nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje njegove glazbe.

U intervjuu, Urban otkriva kako je došlo do ideje za kombiniranje njegove glazbe s gudačkim orkestrom te što publika može očekivati od ovog posebnog koncerta. Također, razgovarali smo o izazovima u prilagodbi njegovih pjesama za izvedbu s orkestrom te kako publika reagira na ovu jedinstvenu glazbenu suradnju.

  • Što publika može očekivati od vašeg koncerta u Varaždinu? 

Da bih odgovorio na to pitanje moram prvo znati što točno očekujem od sebe i benda pa bih onda mogao znati što publika očekuje od nas. Ono što je naša prednost je naša mogućnost da sviramo u tako raznolikim prostorima raznih veličina i u različitim oblicima. Možemo svirati akustične koncerte, male koncerte, s jednim članom benda ili sa velikim simfonijskim orkestrima ili sa gudačkim orkestrom kao u ovom slučaju. Meni je puno bitnije da pokušavamo taj veliki prostor učiniti intimnim i veliki izazov mi je u takvim prostorima doći do prijateljskog i što više intimnog odnosa s publikom. Ovo je večer gdje ćemo imati mogućnost družiti se jedni s drugima. 

'Ako je pjesma dobra i vrijedna, mora biti takva i u drugačijem angažmanu'

  • Kako je došlo do ideje kombiniranja vaše glazbe s gudačkim orkestrom i što vas je nadahnulo za ovaj projekt? 

Po mom mišljenju ako je pjesma dobra i vrijedna onda ona mora jednako dobro, ali opet različito, zvučati u izvedbi s akustičnom gitarom, ali i s orkestrom (u ovom slučaju gudačkim). Zanimalo me dokle te pjesme mogu ići i u kojim sve formama mogu preživjeti. Kroz godine sam odrastajući u Rijeci slušao i svirao punk, a malo po malo počeo sam slušati klasičnu glazbu. Upravo ta nekakva kombinacija nečega što rock'n'roll čini rock'n'rollom i nečega što je zapravo neki najuzvišeniji oblik glazbe (klasična glazba), čini mi se nekakvom vrlo uzbudljivom kombinacijom trenutno. 

'Gudalo i violina daju koncertu jednu filmsku atmosferu'

  • Kako publika na koncertima reagira na ovu kombinaciju vaše glazbe i klasičnih aranžmana?

Iskustvo koje sam imao do sada u suradnji sa klasičarima kada se našim pjesamama dodaju klasični aranžmmani, svi ti koncerti sa filharmonijom, simfonijskim orkestrom i sad s gudačima publiku natjera da dožive drugo glazbeno ruho. Ako je pjesma u svojoj osnovi osjećajna, taj će orkestar osjećaje dodatno potencirati. Čini mi se da je si publika na ovakvim koncertima može dozvoliti trenutak da ne moraju uvijek pratiti pjesme i skakati na koncertima nego zapravo osim toga se nađu i trenutci gdje publika može zatvoriti oči i dozvoliti da ih te pjesme odvedu na nova i dalja putovanja. Mislim da zvuk tih gudala i violina daju filmsku atmosferu toj pop-rock glazbu i koncert učine svečanijim i posebnijim.

  • Vidite li ovaj koncert kao potencijalni preokret u vašoj karijeri ili kao samo još jedan korak u raznolikosti vašeg glazbenog izraza?

Ovaj koncert u Varaždinu sa gudačkim orkestrom, ali i onaj sa simfonijskim u Zagrebu nas tjeraju da napravimo neku promjenu i preokret u karijeri. Ne nužno da nastavimo tim putem, nego možda nas čak i obrnuto, natjeraju da sljedeća faza bude škrtija u izrazu, škrtija nego što bi bila da ne radimo ovakve glazbene izlete. Teško mi je to sada reći, trenutno uživamo u mogućnosti da sviramo s ovakvim glazbenicima, uživamo u mogućnosti da u trenutku da možemo biti i izvođači i slušatelji vlastitih djela. Ne znam gdje će nas put odvesti, ali još neko vrijeme ćemo kad nam prilika to dozvoli, svirati uz pratnju klasičara jer su to prilike koje pamtimo i u kojima mi uživamo. 

'Svirat ćemo dokle god publika bude htjela, pripremite se za dugu noć' 

  • Jeste li varaždinskoj publici pripremili neka iznenađenja?

Nemamo nekakva posebna iznenađenja za varaždinsku publiku, kao što zapravo nikada nismo ni imali. Vrlo rijetko imamo goste na koncertima jer jednostavno teško čujem ljude koji sa mnom dijele te priče. Dovoljni su nam gosti na koncertu veliki broj mladih ljudi koji će svirati violine. Plan nemamo još ni mi, ali ga radije puštamo za sami kraj kad očitamo raspoloženje, zvuk, dvoranu, temperaturu zraka, pa sjednemo i zapravo složimo koncert koji onda bude prilagođen toj večeri, tim ljudima, tom gradu i tom koncertu. Pjesama imamo dovoljno, dugo sviramo kao bend, imamo puno raspisanih aranžmana, a publika nema razloga za brigu jer možemo svirati dokle god publika bude htjela. Pripremite se na dugu noć!

Komentari