Varaždinskim kazalištem odzvanjale ljubavne pjesme

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 30.09.2012. 09:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Zahvaljujući partnerstvu Varaždinskih baroknih večeri i Republike Austrije, na Festival je ove godine stigao i austrijski Ansambl Unicorn, čiji si je voditelj Michael Posch još u počecima rada zadao zadatak da široj publici novim interpretacijama približi glazbu srednjeg vijeka i renesanse.

Članovi ansambla  iz Austrije, Španjolske, Njemačke i Švicarske bave se istraživanjem rane glazbe, a zahvaljujući svojoj virtuoznosti i iskustvu stečenom na brojnim koncertima trajno obogaćuju svoje programe.

- Iznimno nam je drago što smo dobili priliku nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima, jer smo puno toga lijepog i dobrog čuli o vašem festivalu i čast nam je što možemo biti vaši gosti. Pripremili smo uistinu poseban program ljubavnih pjesama i možda bi se moglo prigovoriti da je to pomalo dosadna tematika , no ipak rekli bismo da je to nešto poput zajedničkog nazivnika za mnoge pjesme različitog karaktera. Izvodimo tako ljubavne pjesme, pjesme o nedostižnim ženama, pjesme namijenjene plesu, ali i tugaljive pjesme. Ipak, izbor za ovaj program pokazuje raznovrsnost svih ovih vrsta koje možete pronaći u pjesmaricama pjesnika pjevača iz 12, 13 i 14 stoljeća, koje smo pronalazili u knjižnicama i transkribirali smo. Bilo je tu mnogo rada, ali za nas bio je to lijep posao - rekao je Michael Posch, umjetnički voditelj Ansambla Unicorn.

Brojnoj okupljenoj publici u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a članovi Ansambla predstavili su ljubavne pjesme koje su nekoć pjevali tzv. die Minnesanger, odnosno pjesnici pjevači koji su bili uglavnom plemićkog porijekla.

Tekstovi, a rjeđe i melodije, sačuvani su u rukopisnim pjesmaricama koje su najčešće dobivale naziv grada u kojem su pronađene.

I dok se varaždinskoj festivalskoj publici predstavio po prvi puta, Ansambl Unicorn osnovan 1991. godine ima iza sebe brojna gostovanja u europskim državama, Kanadi, Libanon, Siriji, Jordanu, Izraelu, nastupe na međunarodnim festivalima i koncertnim ciklusima.

- Postojimo više od 20 godina i naš je cilj ne mijenjati članove ansambla. Stoga imamo ekipu koja svira primjerice 10 godina i onda nakon tog vremena možda se izmjene član ili dva, ali jednako tako neki su od muzičara u ansamblu još od samih početaka. Naša publika uočava koliko se mi dobro poznajemo i kako možemo dobro funkcionirati zajedno - naglasio je Posch, koji je u kazalištu nastupio s još pet članova svog Ansambla. Koncert je pomogao Rotary klub Varaždin.

Komentari