17 lepoglavskih ulica dobilo energetski učinkovitu rasvjetu

Objavljeno: 09.11.2014. 17:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: Lampe su zamijenjene tijekom ovog tjedna

U 17 ulica na području Grada Lepoglave traje zamjena 271 stare lampe javne rasvjete novim, energetski učinkovitima rasvjetnim tijelima. Riječ je o projektu vrijednom oko 500 tisuća kuna, za koji je  Grad Lepoglava na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvario sufinanciranje u visini od oko 300 tisuća kuna.

- Lampe postavljamo na svaki stup javne rasvjete budući je riječ o lampama manje snage i s usko usmjerenim snopom svjetlosti koji osvjetljava samo javnu površinu. Zbog tih karakteristika  navedene lampe doprinose zaštiti okoliša i smanjuju utrošak električne energija, a time i troškove javne rasvjete na čemu intenzivno radimo u Gradu Lepoglavi – istaknuo je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić dodavši kako će Grad Lepoglava nastaviti sa zamjena starih lampi javne rasvjete energetski učinkovitima.

Naime, Grad Lepoglava je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio novih 906 tisuća kuna za nastavak zamjene starih lampi na svom širem području. To je maksimalni iznos koji Fond može dodijeliti, a predstavlja dio, odnosno 60 posto, od milijun i 534 tisuće kuna koliko će biti utrošeno za zamjenu još 770 lampi. Ostatak sredstava osigurat će Grad Lepoglava.

Cilj je na cijelom području Grada Lepoglave stare lampe javne rasvjete zamijeniti energetski učinkovitima, tako da će Grad Lepoglava Fondu prijaviti nove projekte.
- I dalje ćemo kandidirati naše projekte Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bismo pribavili dodatna sredstva koja bi nam omogućila postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete na cijelom gradskom području. No, na području Višnjice prije toga treba izgraditi i nove trafostanice. Naime, Elektra njihovom izgradnjom treba stvoriti uvjete za širenje energetski učinkovite javne rasvjete – zaključio je Škvarić.

Komentari