od zrinskih i frankopana do vrazove

FOTO Nije sve u baroknoj jezgri - ovo su pravi biseri varaždinske arhitekture moderne, prvog svjetskog stila

Filip Kobzinek, Društvo arhitekata Varaždin

Objavljeno: 25.12.2017. 10:04

Zadnja izmjena: 25.12.2017. 10:04

Foto: Viktor Hranić

Varaždinci su nedavno imali priliku na jedinstveni način, in situ upoznati najvažnije i najzanimljivije stambene i poslovne zgrade moderne, poput dobro znane Vame, Vodotornja, Elektre, radničkih naselja i ostale koje imaju arhitektonsku, stilsku, kulturološku i povijesnu vrijednost i koje se nalaze na potezu od ulice Zrinskih i Frankopana do Vrazove, a ovom edukativnom i interesantnom obilasku pridružili smo se i mi. 

Obilazak jednog specifičnog djela grada organiziralo je Društvo arhitekata Varaždin i Radna skupina Varaždin s ciljem osvještavanja o postojanju tih zgrada i njihovog vrednovanja kao ravnopravnog povijesnog elementa grada i civilizacije o kojima gotovo ništa ne znamo, a predstavljaju vrlo značajan profil varaždinske arhitekture, urbanizma i kulture. 

Vrijedne zgrade koje niti ne zamjećujemo...

Na spomenutoj frekventnoj gradskoj osi smještene su značajne stambene i poslovne zgrade moderne, stila s početka prošlog stoljeća, koji je srušio dotadašnje historicističke postulate gradnje i koji se javio u čitavom svijetu pa nije zaobišao ni Varaždin.

Dokaz tomu su brojne zgrade pokraj kojih svakodnevno prolazimo i uglavnom ih niti ne zamjećujemo, a nerijetko ih doživljavamo kao ružne socijalističke zgrade, iako sa socijalizmom u smislu stila nemaju veze jer su nove slobodnostojeće zgrade geometrijske forme, u zelenilu i s prostorom za igru i rekreaciju nakon II. svjetskog rata postala civilizacijska norma u cijelom svijetu.

Jednostavnost i funkcionalnost

Arhitekturu moderne općenito pa i naše varaždinske, koja se također javlja u vremenu sve intenzivnije industrijalizacije, karakterizira geometrizam, racionalan pristup te kubična i jednostavna forma, a prije svega funkcionalnost bez nepotrebnih ukrasa, stoga se moderna naizravnije ostvarila u stambenim, ali i industrijskim, poslovnim, zdravstvenim i školskim zgradama. 

U nastavku vam donosimo fotografije najznačajnijih varaždinskih zgrada moderne koje ćete od sada možda gledati drugačijim očima. 

Vodotoranj u Vrazovoj ulici izgrađen je 60-ih godina 20. stoljeća i visok je 41, 20 metara te ima 12 katova, a projektirao ga je Milan Delenardo.

Zgrada robne kuće Vama izgrađena je 60-ih godina prošlog stoljeća i najvažnije je arhitekstonsko ostvarenje na potezu Vrazova - Zrinskih i Frankopana, a ostvarenje je trojca Dragomanović-Šmidihen-Nikšić. 

Zgrada suda, nastala također 60-ih godina, nalazi se na križanju Vrazove i Ul. Braće Radića i djelo je arhitekta Nikole Filipovića.

Zgrada Elektre jedno je od najvrijednijih arhitektonskih ostvarenja prošlog stoljeća u Varaždinu i rijedak je primjer total dizajna u Hrvatskoj, a specifičnost je i opeka kojom je građena. Izgrađena je 70-ih godina i jedno je od najboljih djela u opusu arhitekta Borisa Krstulovića. Zgrada je dobila nagradu 'Viktor Kovačić' za najbolju arhitekturu u Hrvatskoj 1977. godine. 

Stambena zgrada također Borisa Krstulovića u blizini zgrade Elektre tretmanom pročelja u smislu građevinskog materijala je pratila Elektru, a specifična je zbog svojih staklenih peterokutnih erkera. I ova je zgrada dobila nagradu za najbolje arhitektonsko rješenje stambene arhitekture 1984. godine u Hrvatskoj. 

Jedna od tri stambene zgrade tog tipa u 'Đureku' ima 30 stanova i ostvarenje je arhitekata Filipović-Filipčić iz 60-ih godina. Zanimljivost zgrade je njezin pročišćeni geometrizam i vidljiva armiranobetonska konstrukcija kao element oblikovanja i dinamiziranja pročelja. 

Stambena zgrada s 56 stanova, istog arhitektonskog tima izgrađena je također 60-ih godina u 'Đureku' , a zbog tretmana pročelja stiliziranim svijetlo-tamnim trakama poznata je kao tip napolitanka.

 

 

Komentari