Bale u Brezju: Fond kreće s tužbom, Varaždin ne odustaje od koncesije

Objavljeno: 25.04.2014. 11:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger/Ilustracija

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ne slaže se s odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te će protiv donesenog Rješenja o poništenju međunarodnog natječaja za zbrinjavanje baliranog smeća u Brezju, kojeg je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uložiti tužbu Upravnom sudu.

– Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ne slaže s s odlukom Državne komisije, jer je Fond raspisivanjem međunarodnog natječaja samo provodio pravomoćno inspekcijsko rješenje iz 2007. godine. Protiv takve odluke Državne komisije podnijet ćemo upravnu tužbu. Smatramo da Državna komisija nije uzela u obzir činjenicu da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao treća osoba, provodi pravomoćno inspekcijsko rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 3. srpnja 2007.godine na teret izvršenika Varkoma kojem je bilo naređeno uklanjanje uskladištenog baliranog otpada s lokacije u Brezju – poručili su iz Ministarstva za Tjednik eVaraždin.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 17. travnja objavila je Rješenje kojim se prihvaća žalba Zajednice ponuditelja CE-ZA-R Zagreb, Eko flor plus Varaždin, Komunalac Davor iz Davora i Održivi razvoj Varaždin te se poništava međunarodni natječaj za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju. Natječaj je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Najavljenu tužbu danas je komentirao i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

- Spor koji najavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nama kao Gradu definitivno ne odgovara, jer takvi sporovi mogu trajati dulji niz godina. Razgovarali s predstavnicima Fonda, pokušavamo doći do ministra Zmajlovića i dati mu do znanja da onu koncesiju koju je Gradsko vijeće donijelo prošle godine, a koja do ovog trenutka ničim nije stavljena van snage, namjeravamo potpisati. Jer nemamo više vremena čekati. Mi imamo koncesiju koja je valjana i ponudit ćemo koncesionaru koncesiju na potpis. Nakon toga ćemo vidjeti s Fondom što će dalje biti oko sufinaciranja, za koji se nadam da će nas u konačnici pratiti. Fond je podnio spor protiv Državne komisije, a ne Grada Varaždina. Ni Fond ni Ministarstvo zaštite okoliša u ovom periodu kad su nam oduzeli ovlasti nad balama nisu našu koncesiju stavili van snage, znači ona je i dalje valjana. Ne bojim se tužbe - rekao je gradonačelnik Habuš.

Iako je Hrast tražio izvanrednu sjednicu Vijeća o ovoj tematici gradonačelnik kaže da do nje neće doći već da će se 20. svibnja održati redovna sjednica. Habuš je najavio da će tada jedna od točki biti i rebalans proračuna kojim će se osigurati sredstva kao preduvjet za potpisivanje ugovora s koncesionarom.

Komentari