Bezglutenska hrana mora biti pomno provjerena

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 12.06.2011. 16:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Oboljeli od celijakije, autoimune bolesti, uzrokovane netolerancijom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), pate od kronične upale crijeva

Oboljeli od celijakije, autoimune bolesti, uzrokovane netolerancijom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), pate od kronične upale crijeva. Sve je više djece s tom bolesti te intolerantnih na gluten u kojih bi se mogla razviti ta bolest.

Prema nalazima istraživanja Massachusetts General Hospital u Bostonu ljudi rođeni između proljeća i ljeta, od ožujka do kolovoza, u sezoni alergija, imaju predispoziciju da obole.

Bolesnici trebaju posebnu hranu, bez najmanjeg traga glutena, a ona je vrlo skupa. Liječnici prepisuju do 10 kilograma bezglutenskog brašna na mjesec, no to je malo. Među proizvođačima je bezglutenske hrane dostupne na hrvatskom tržištu i Schar, no ti su proizvodi poprilično skupi.

Proizvođači iz istočne Europe nude bezglutenske proizvode koji imaju 0,03 posto glutena, ali oni su opasni jer mogu izazvati reakciju kod oboljelih.

Komentari