Biskup Mrzljak pohodio Svetu Mariju u Međimurju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 15.08.2013. 14:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: biskupija-varazdinska.hr

Svetkovina Velike Gospe već tradicionalno se osobito svečano slavi u župi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji u Međimurju, gdje mnogobrojni vjernici donjomeđimurskih župa dolaze sa svojim molitvama u raskošno oslikanu i ukrašenu baroknu crkvu Marijina uznesenja kako bi ih iznijeli pred monumentalnom reljefnom slikom Majke Božje na nebo uznesene.

Posljednjega dana trodnevnice, u predvečerje svetkovine, u srijedu 14. kolovoza, misno slavlje i ove je godine predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. S biskupom su suslavili vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, koji je vodio prvi dio trodnevnice, svećenici donjeg Međimurja na čelu s dekanom preč. Antunom Hoblajem i drugi svećenici. Pozdravnu riječ biskupu Mrzljaku i mnogobrojnim hodočasnicima uputio je domaći župnik vlč. Pavao Markač koji se prisjeća kako su još od starih vremena donjomeđimurski vjernici, koji za Veliku Gospu nisu mogli hodočastiti u Mariju Bistricu, umjesto toga marijanskog svetišta rado pohodili Majku Božju u Svetoj Mariji kako bi joj na njezin najznačajniji blagdan bili što bliže.

U propovijedi je biskup Mrzljak okupljene vjernike podsjetio da se nalaze u Godini vjere kada su pozvani učvrstiti svoju vjeru, osobito nastojeći da ona tradicionalna vjera postane životna vjera iz koje se živi. Kao primjer prave vjernice istaknuo je upravo Mariju koja je vjerovala i iz te vjere željela je izvršiti Božju volju.

- Marija je neprestano slušala Božju riječ i bila joj poslušna. Marija nam je time svima pokazala put kojim trebamo ići, a to je put življene vjere - rekao je biskup upozorivši kako pritom moraju biti svjesni da žive u svijetu koji ne pogoduje kršćanskom načinu života, čak se, štoviše, izruguje iz svetinja koje Crkva čuva, počevši od svetosti samog života do svetosti braka i obitelji.

- Zato smo još više pozvani u Marijinu životnom putu gledati svoj put, i to onaj put kojim nam se isplati ići unatoč svim zaprekama, kao što je i Marija bila ustrajna jer je živjela iz vjere. U Mariji trebaju životni put vidjeti svi oni pred kojima su raznorazne privlačne ponude sa strane, od mladih do starijih. Svi oni, koji se spotiču jer ne vide pravo svjetlo vjere, činit će mnoge pogreške u životu, gradit će mnogo toga što će se srušiti i ići će stranputicama - upozorio je biskup, i dodao - zato nam je ova Godina vjere poticaj da preispitamo i učvrstimo svoju vjeru kako bismo posebnije, življe i drugačije živjeli svoju vjeru i išli pravim putem, onim kojim je prošla i Marija kao prva vjernica. Neka nam stoga Marija bude svjetlo i zagovornica na našem životnom putu.

Slavlje je zaključeno velikom svečanom procesijom sa svijećama i Marijinim kipom po Svetoj Mariji i povratkom u župnu crkvu.

Izvor: biskupija-varazdinska.hr

Komentari