kakve je zdravlje naših stanovnika?

Povodom Svjetskog dana zdravlja u 7.MO Biškupec prezentaciju održala dr. Mirjana Kolarek Karakaš

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.04.2018. 12:34

Zadnja izmjena: 06.04.2018. 12:35

Svjetski dan zdravlja ove godine obilježava se pod motom " Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje." Tim povodom Vijeće 7. MO Biškupec održao je tribinu na temu zdravlja uz prezentaciju zamjenice predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Mirjane Kolarek Karakaš s osvrtom na zdravstveno stanje stanovnika našega grada i županije.

Kako je istaknula dr. Kolarek Karakaš, prema medicinskim izvještajima "slika zdravlja" Varaždinske županije pokazuje da se najčešće pobolijeva od bolesti srca i krvnih žila.

- Stoga se i prioritetna područja u zaštiti zdravlja stanovnika Varaždinske županije odnose na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, zaštitu duševnog zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti, zdravstvenu ispravnost vode, prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva, prevenciju i rano otkrivanje raka dojke te razvoj palijativne skrbi - istaknula je dr. Kolarek Karakaš.

Kako je navedeno u prezentaciji, - Trebali bismo povećati potrošnju biološki vrijedne hrane, s više svježeg voća i povrća, ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova, no činjenica je da si takvu hranu, zbog lošijih socio-ekonomskih prilika, ne mogu baš svi priuštiti. Povezano je to i s podatkom da je 2003. godine oko 6 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina bilo pretilo, a u dobi od 50 do 70 njih čak oko 30 posto - kazala je dr. Kolarek Karakaš i dodala kako do toga dovode brojne loše navike.

Okupljenima na tribini obratio se i predsjednik Vijeća 7. MO Varaždin "Biškupec" Juraj Rožić, koji je istaknuo da nije slučajnost što su stanovnici južnog dijela grada posebno osjetljivi na teme koje se tiču zdravlja.

- Mi zato nastojimo naš mjesni odbor učiniti boljim i zdravijim mjestom za život. Ovo predavanje potaknulo me da iznesem prijedlog u cilju poboljšanja zdravlja naših sugrađana. Inicijativa se odnosi na poticanje fizičke aktivnosti uz komponentu druženja i opuštanja - to su ključni elementi zdravog stila života - rekao je Rožić. 

 

 

Komentari