Održana izvještajna sjednica

Cestička Udruga vinogradara i vinara 'Sv. Martin' sprema proslavu 20. obljetnice rada

Udruga Sveti Martin

Objavljeno: 13.01.2016. 09:01

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 14:27

Foto: Udruga Sveti Martin

U prostorijama DVD-a Križovljan Cestica održana je dvadeseta redovna izvještajna sjednica Skupštine Udruge vinogradara i vinara „Sv. Martin“ Cestica...

Na samom početku predsjednik Udruge Marijan Županić pozdravio je sve prisutne izrazivši zadovoljstvo proteklom vinogradarskom godinom koja bi se po mnogočemu mogla svrstati u netipične, ali ujedno i jedne od boljih godina za ovo podneblje. 

Nakon usvajanja izvješća za prethodnu godinu, usvojen je i Plan rada za 2016. godinu uz naglasak na obilježavanje dvadesete godišnjice rada, koja je svakako obilježena iznimnim zalaganjem i mjerljivim rezultatima u razvoju vinogradarstva i vinarstva. 

Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj izrazivši zadovoljstvo radom udruge te naglasio značajan doprinos razvoju vinogradarstva i podizanju kvalitete vina na području općine, poželivši svima dobru vinogradarsku godinu. 

Već 14. siječnja 2016. Udruga organizira predavanje na temu bolesti vinove loze, pod nazivom Eska i Fitoplazma, a koje su zbog needuciranosti vinogradara sve češći uzročnici propadanja vinograda. Predavanje će se održati u prostorijama DVD-a Križovljan Cestica u 17 sati, a predavač će biti Miroslav Matovinović, dip.ing.agr., iz Savjetodavne službe Varaždin. 

Inače, Udruga u svom radu okuplja sedamdesetak članova koji aktivno doprinose razvoju vinogradarstva i vinarstva na području općine Cestica. 

Velika pažnja posvećuje se i očuvanju tradicijskih vinogradarskih običaja cestičkog kraja te tako članovi svake godine organiziraju manifestacije „Vincekov rez“, „Postavljanje klampotica“ i „Martinje u Cestici“, a također i različita predavanja u svrhu edukacije vinogradara i razvoja vinske kulture.