Ciča zima: Ledene sante u ožujku 1864. slomile dravski most

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 02.03.2014. 10:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Varaždinci su u 19. stoljeću bili zabavljeni rušenjem stoljetnih gradskih bedema, ali i otklanjanjem šteta koje je u okolici nanosila rušilačka snaga prirode na koju nisu mogli utjecati.

Naime, početkom 1864. godine radi izrazite hladnoće u potpunosti se zamrznula rijeka Drava, te je ostala zaleđena tijekom čitavog siječnja i veljače. Potom je naglo ojužilo i počela je padati topla kiša.

Voda je 2. ožujka pokrenula popucale ledene sante na rijeci, uslijed čega je srtarom drvenom dravskom mostu zaprijetila velika opasnost. Naš povjesničar dr. Rudolf Horvat u svojoj knjizi „Povijest grada Varaždina“ navodi kako se već idućeg dana most djelomično srušio, jer su prva tri slomljena mosna okna s hrvatske strane otplovila nizvodno, zajedno sa stupovima i ostalom pripadajućom građom.

Tako je prije 150 godina bio prekinut promet preko dravskog mosta, a Varaždincima i Međimurcima nije preostalo drugo nego da se za prelazak preko rijeke posluže čamcima. Njima su prevoženi samo ljudi, ali s velikim poteškoćama i rizikom od stradanja. Stoga je Kraljevsko namjesničko vijeće u Zagrebu (tadašnja vlada za Hrvatsku i Slavoniju) izdalo naredbu da se što prije podigne skela za prijevoz preko Drave. Bilo je to tek privremeno rješenje, koje je trebalo služiti sigurnijem prometu ljudi, stoke i kola, sve dotle dok se ne popravi oštećeni most.

Skela je 21. ožujka 1864. stavljena u funkciju, a idućeg dana porušeni most počeo je popravljati neki poduzetnik koji je obećao da će u roku od četiri mjeseca dovršiti taj posao. Radovi su trajali do 21. srpnja, pa su u večernjim satima napokon mostom ponovno počeli prolaziti ljudi i laganije opterećena kola.

No, niti nakon izvršenih zahvata most više nije bio onaj „stari“, jer se na njegovoj konstrukciji gotovo svake godine nešto moralo popravljati. Inače, dravski most kod Varaždina je veliku štetu pretrpio i 23. listopada 1885. godine, kada se odjednom sleglo srednje rebro. Promet preko njega bio je tada potpuno obustavljen jer se osim ljuljanja čulo i zlokobno pucketanje. Iako su to svi očekivali, most se ipak ni tada nije u potpunosti stropoštao u nabujalu rijeku.

Komentari