Danas konačne ljestvice poretka upisa u srednje škole

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 08.07.2013. 13:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

Danas će biti objavljene konačne ljestvice poretka upisa u srednje škole koji su se ove godine po prvi puta provodili elektroničkim putem, što je proces upisa činilo značajno lakšim i učinkovitijim. Prema zasad dobivenim podacima, koji su vidljivi iz postojeće aplikacije prijave i upisa u srednje škole 2013./2014., u ovom trenutku pravo upisa ima 2106 učenika koji su raspoređeni u 110 razrednih odjela.

Škole koje će već u ljetnom roku popuniti svoja mjesta su Gospodarska škola Varaždin, Medicinska škola, Prva gimnazija Varaždin i Druga gimnazija Varaždin, dok će kod ostalih škola biti još nešto slobodnih upisnih mjesta za jesenski upisni rok.

Osim toga, uz navedene škole popunjena su i sva mjesta po pojedinim sektorima; u sektoru elektrotehnike u Elektrostrojarskoj školi, sektoru prehrane kod Graditeljsko, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin te sektoru ekonomije u srednjoj školi Novi Marof.

Prema trenutnom broju prijava, nova srednja škola u Ludbregu i srednja škola u Novom Marofu upisat će svaka po četiri razredna odjela te još uvijek imaju slobodnih upisnih mjesta na jesenskom upisnom roku.

Inače, prema zasad zaprimljenim prijavama za ljetni upisni rok, nešto su slabiji upisi u privatnim srednjim školama.

Obzirom na broj učenika koji završavaju osme razrede u školama Varaždinske županije, u odnosu na broj prijavljenih učenika koji će se upisati u prvi razred u neku od srednjih škola, oko dvjestotinjak učenika dolazi iz drugih županija što dokazuje kvalitetu nastave u školama Varaždinske županije pri čemu ovakvi upisi osiguravaju ne samo punu zaposlenost nego i omogućavaju nova zapošljavanja.

Što se tiče srednjih škola čiji je osnivač Županija, Varaždinska županija u potpunosti je zadovoljni s dosadašnjim upisima.

Rang liste su bile kreirane tako da se svakoga punog sata za svakoga kandidata pronalazio obrazovni program koji mu je u tom trenutku bio najviši na listi prioriteta, a na kojemu se po bodovima nalazio unutar upisne kvote. Ako je takav program bio pronađen, kandidat je bio obrisan sa svih ostalih lista prioriteta koje su mu niže na ljestvici poretka, čime su se otvarala slobodna mjesta za kandidate ispod "crte“.

Ovaj se postupak ponavljao sve dok su se time događali pomaci na bolje. Po završetku postupka, objavljene su ljestvice poretka na kojima je svaki kandidat optimalno razmješten. Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka kandidati se upisuju na obrazovni program najvišega prioriteta na kojemu se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju.

Ne računavši učenike iz sedam osnovnih škola s područja Grada Varaždina, ove školske godine osmi je razred završilo 1491 učenika iz 40 osnovnih škola s područja Varaždinske županije.

U svakom upisnom roku učenici se mogu prijaviti za upis u najviše pet škola, odnosno deset programa.

Kandidati koji nisu ostvarili pravo upisa u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati za upis na jesenskom roku. Biti će moguće prijaviti samo obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnomu roku nije popunjena. Obrazovne programe za jesenski rok kandidati će moći prijaviti od 19. kolovoza od 12 sati putem stranice www.upisi.hr.

Zaključavanje odabira obrazovnih programa u jesenskom roku je 24. kolovoza, te je to datum kada će biti omogućen ispis prijavnica. Konačne ljestvice poretka u jesenskom roku biti će objavljene 29. kolovoza u 12 sati.

Komentari