Delegacija Varaždinske županije u službenom posjetu Ukrajini

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 13.03.2013. 17:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Na poziv Ukrajinske strane, delegacija Varaždinske županije, na čelu sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, otputovala je u dvodnevni službeni posjet Černiveckoj oblasti u Ukrajini.

U sklopu svoje posjete, izaslanstvo Varaždinske županije sastat će se sa rukovodstvom državne administracije Černivecke oblasti, koja će predstaviti svoj gospodarski i investicijski potencijal. Održat će se i sastanak sa vodstvom Černivecke gospodarske komore.

Izaslanstvo će posjetiti i Nacionalno sveučilište te se sastati sa rektorom S.V. Meljničukom, a planiran je i posjet poduzeću „ARTON“, koje proizvodi uređaje za vatrodojavu te je vodeće poduzeće u svojoj industrijskoj grani. Drugi dan posjeta planiran je susret sa rukovodstvom Kicmancjke oblasne državne administracije.

Ovim službenim posjetom postavit će se temelji buduće suradnje Varaždinske županije i Černivecke oblasti na područjima poput gospodarstva, obrazovanja, trgovine, industrije, turizma i poljoprivrede.

Podsjetimo, još su 2009. godine započete aktivnosti oko uspostave suradnje između Varaždinske županije i Černivecke oblasti, pa je Županijska skupština prihvatila sklapanje Sporazuma o suradnji u svrhu ostvarivanja zajedničkog napretka obiju regija.

Predloženi Sporazum regulira sve oblike međusobne suradnje te daje široke mogućnosti za uključivanje gradova i općina u navedenu suradnju kao i regionalnih agencija i ostalih ustanova od obostranog interesa.

U međuvremenu je Varaždinsku županiju nekoliko puta posjetio ukrajinski veleposlanik u RH NJ.E. Oleksander Levčenko, a prije njega i NJ.E. Boris Zajčuk.

Černivecka oblast nalazi se na jugozapadu Ukrajine a u njoj je posebno razvijena prehrambeno-prerađivačka industrija, drvodjelstvo te poljoprivreda. Oblast se proteže na 26.513 km2, a u njoj živi 922.800 stanovnika.

Komentari