DHMZ: Prosinac je u Varaždinu bio topliji za 3°C od prosjeka!

Objavljeno: 08.01.2012. 10:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Foto: Klima.hr

Analiza temperaturnih anomalija za prosinac 2011. godine pokazuje da su u cijeloj Hrvatskoj srednje mjesečne temperature zraka bile više od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Temperaturna odstupanja bila su u rasponu od 0.9 °C na Zavižanu do 3.0 °C u Senju i Varaždinu.

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za prosinac 2011. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (Zavižan), toplo (središnja i istočna Hrvatska, te dio južnog Jadrana).

Ekstremno toplo bilo je u Malom Lošinju, a vrlo toplo većinom na srednjem i dijelu sjevernog Jadrana s pripadnim zaleđem.

Vrlo toplo bilo je u Varaždinu i još nekim područjima sjeverozapadne Hrvatske, izvjestio je Državni hidrometeorološki zavod.

Analiza količina oborine za prosinac 2011. godine koje su izražene u postocima višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine u unutrašnjosti Hrvatske uključujući i neke priobalne postaje (npr. Dubrovnik, Senj i Zadar) bile više od navedenog prosjeka.

No, na ostalim analiziranim postajama količina oborine bila ispod prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za prosinac 2011. godine opisane su sljedećim kategorijama: sušno (Istra, Kvarner i okolica Splita), kišno (šire područje Zadra, dio sjevernog Jadrana s pripadnim zaleđem, te sjeveroistočni dio Hrvatske).

Preostali dio Hrvatske meteorolozi su svrstali u kategoriju normalno.

Izvor: Klima.hr


Komentari