Do jeseni 2015. učenici će pohađati jednosmjensku nastavu u novim školama

Objavljeno: 02.03.2014. 14:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Prema najavama župana Varaždinske županije, u školskoj godini 2015./2016. učenici osnovnih škola u Ivancu, Martijancu, Sv. Iliji i Područnoj školi Ključ, ali i učenici V. i VI. osnovne škole u Varaždinu, trebali bi nastavu započeti u novim i obnovljenim učionicama, odnosno u novim i obnovljenim školama.

Na Osmoj sjednici Županijske skupštine većinom glasova donesena je Odluka o prihvaćanju JPP projekta „Varaždinska županija i Grad Varaždin – škole“, kapitalnog projekta kojeg će zajednički sufinancirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, osnivač škola (Županija i Grad) i jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo će privatnom partneru plaćati 55 posto najamnine, Županija, odnosno Grad, plaćat će 35 posto najamnine, dok će jedinica lokalne samouprave participirati s deset posto. Projekt obuhvaća šest škola na našem području, četiri kojima je osnivač Županija i dvije kojima je osnivač Grad Varaždin. Vrijednost samo izgradnje, odnosno obnove planirana je u iznosu od 140 do 150 milijuna kuna, dok bi sveukupna vrijednost projekta mogla premašiti i tristo milijuna kuna. O ovom projektu raspravljalo se još 2005. godine, no zahvaljujući sufinanciranju od strane Ministarstva, sada bi se mogao i ostvariti. – Ovo je izrazito važan projekt kojeg smo konačno u prilici ostvariti. Radi se o podizanju standarda u obrazovanju, što je našoj županiji primarno. Svi učenici moći će pohađati jednosmjensku nastavu, a imat će i sve uvjete da mogu neometano razvijati svoje intelektualne sposobnosti. Tome trebamo težiti – istaknuo je župan Predrag Štromar na sjednici Županijske skupštine na kojoj je većinom glasova prihvaćen model javno-privatnog partnerstva.

Izgradnja i obnova
Škole koje ulaze u ovaj projekt su Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, Osnovna škola Novi Marof Područna škola Ključ, Osnovna škola Vladimira Nazora Sveti Ilija, Osnovna škola Martijanec i V. i VI. osnovna škola u gradu Varaždinu, a posebno je važna i stavka o energetskoj učinkovitosti, što znači da sve škole moraju biti u B-razini energetske učinkovitosti.

Prema projektnoj dokumentaciji, u Ivancu će se rekonstruirati 1 313 metara kvadratnih postojeće građevine, a dogradit će se još oko 1 900 metara kvadratnih školskih prostora, kako bi se mogla održavati jednosmjenska nastava. Prema modelu, obveza privatnog partnera bit će rekonstrukcija i dogradnja postojeće škole sukladno idejnom projektu, kao i održavanje samo novodograđenog i rekonstruiranog dijela građevine, što će činiti ukupno 3 236 metara kvadratnih.

Područna škola Ključ, koja spada pod Osnovnu školu Novi Marof, gradit će se u Oštricama, što znači da će se izgraditi u potpunosti nova škola s pripadajućom sportskom dvoranom. Planirana bruto razvijena površina novoizgrađenog školskog prostora iznosi 3 365 metara kvadratnih, a novoizgrađenog dvoranskog prostora oko osamsto kvadrata. S obzirom na to da se radi o kompletno novoj građevini, obveza privatnog partnera bit će izgraditi i održavati kompletnu novu građevinu, odnosno školu i sportsku dvoranu, što će sveukupno činiti površinu od 4 145 kvadrata.

Kompletno nova škola gradit će se i u Svetom Iliji. Također, predviđa se izgradnja pristupne prometnice, vanjskih sportskih terena te dijela ograde. Predviđena je gradnja ukupno 4 240 metara kvadratnih nove škole i dvorane, odnosno 3 407 metara kvadratnih školskog prostora te sportska dvorana od oko osamsto kvadrata. Izvršitelj će izgraditi novu građevinu i vanjske prostore te će biti odgovoran za održavanje kompletne građevine tijekom trajanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

Rekonstruirat će se Osnovna škola Martijanec. Predviđa se rekonstrukcija i dogradnja škole za rad u jednoj smjeni. Projektnim zadatkom utvrđena je i obveza sanacije i rekonstrukcije postojeće građevine u smislu energetske učinkovitosti. Dogradnja novog dijela škole sastoji se od istočnog i zapadnog krila koji se vežu s postojećom zgradom. Planirana površina dogradnje iznosi 2 471 metara kvadratnih, a rekonstruirat će se i sanirati 1 639 kvadrata. Postojeća dvorana neće biti obuhvaćena ovim projektom.

Gradske škole
Na V. osnovnoj školi Varaždin postojećim idejnim projektom planira se rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja zgrade škole. Izvođenje lifta, rekonstrukcija kuhinje, uređenje knjižnice, preslagivanje pojedinih učionica, izvedba sanitarija, novih elektroinstalacija, rekonstrukcija kotlovnice, instalacija grijanja, rekonstrukcija ravnog krova, izvedba toplinske fasade, zamjena stolarije, zamjena brisoleja, ograda oko parcele, obnavljanje sportskih terena i okoliša te dodatna parkirališta. Nakon planirane rekonstrukcije i dogradnje neće se mijenjati tlocrtni gabariti V. osnovne škole. Osim dogradnje uz komunikacije na spoju osnovnog volumena i sjeverozapadnog krila zgrade te djelomičnog zatvaranja atrija, tlocrtna površina se mijenja za debljinu toplinsku izolacije i fasade koja se stavlja na sve vanjske zidove.

VI. osnovna škola također je dio projekta prema modelu JPP-a. Postojećim idejnim projektom planira se rekonstrukcija postojeće školske zgrade i dogradnja školske sportske dvorane, što uključuje uklanjanje postojeće pomoćne građevine sa spremnicima mazuta. Zatim, izgradnju nove dvodijelne sportske dvorane sa pratećim traktom TZK, ukupne neto površine od 1 228 metara kvadratnih te ukupne građevinske površine od 1 358 kvadrata. Također, rekonstruirat će se postojeća školska kuhinja, kritični dijelovi krovišta postojeće školske zgrade, a dograđivat će se novi školski prostori na prvom katu postojeće zgrade. Planira se i uređenje vanjskih borilišta i parcele škole, s organizacijom parkiranja na parceli.

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin od 21. veljače.

Komentari