Drama u Maruševcu - socijalni radnici odvojili devetero djece od roditelja

Objavljeno: 13.11.2013. 14:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Prava drama odvijala se jutros u jednoj obiteljskoj kući u Maruševcu, kada su djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec došli po devetero djece kako bi ih odvojili od roditelja i smjestili u udomiteljsku obitelj.

- Djeca su se sakrila pod krevet i vrištala, nisu se htjela odvojiti od majke. Nisu ih mogli smiriti ni socijalni radnici pa su policijski službenici podigli krevet i odnijeli ih u kombi kojim su socijalni radnici došli po njih. Njihova majka je u šoku, a potrebna joj je bila i pomoć Hitne službe koja joj je dala injekciju za smirenje – rekla nam je susjeda koja je Dubravku i Ankici Martinčević pomogla i pružila njima i njihovoj djeci smještaj u svojoj kući.

Vidno potreseni Dubravko i Ankica Martinčević samo žele da im se vrate njihova djeca. Siromašni su, ostali su bez krova nad glavom, međutim pronašli su privremeni smještaj, a počeli su uređivati i kuću koju su im ustupili susjedi. Prijavljeni su Centru za socijalnu skrb Ivanec jer su, kako piše u njihovom priopćenju, grubo prekršili roditeljsku odgovornost, dužnost i prava, a trenutno se pred nadležnim sudom vodi izvanparnični postupak radi poduzimanja mjera za zaštitu dobrobiti djece.

Prema riječima Dubravka i Ankice, za svoju bi djecu dali sve što im mogu priuštiti i odbacuju bilo kakve optužbe da su djeca zanemarivana.

– Ja svaku kunu koju zaradim potrošim na svoju djecu, ona su moje blago. Ne mogu vjerovati da nam se ovo događa. Prošli tjedan su mi u Centru rekli neka pronađem smještaj za djecu i suprugu u roku od osam dana. Jutros sam došao tamo reći im da smo našli privremeni smještaj, no oni su samo odgovorili da je prekasno i da će doći danas po djecu i odvesti ih od nas. Rekli su mi da će me policija uhititi, ako se budem protivio njihovoj odluci. Ja sam na rubu, očajan sam, supruga mi je slaba, ne znam kako ćemo preživjeti ovo što prolazimo – rekao nam je Dubravko.

Za kuću koju su počeli uređivati pribavili su nešto namještaja, pomogli su im i članovi Advntističke crkve iz Maruševca. Kuća je trošna, trebaju im madraci za krevete, ali ima sanitarni  čvor, toplu vodi i peći koje griju sobe. 

– Nekoliko sam put molila pomoć Centra za socijalnu skrb u Ivancu. Tražila sam da nam pomognu sa smještajem, a oni su mi odgovorili da nam ne mogu pomoći jer nemaju financijska sredstva niti nas imaju kamo smjestiti. Danas sam rekla socijalnoj radnici da imamo smještaj, neka mi ostavi djecu, no ona mi se u lice osmjehnula i rekla da je prekasno. Ona se smijala, a moja su djeca vrištala od straha jer ih odvode – kroz suze je ispričala Ankica.

Na naš upit, iz Centra za socijalnu skrb Ivanec rekli su kako ne mogu komentirati slučaj jer se radi o maloljetnoj djeci i vrlo kompliciranom slučaju. Poslali su samo šturo priopćenje.

– Upoznati smo sa složenim obiteljskim prilikama obitelji za koju ste tražili podatke, a zbog grubog kršenja roditeljske odgovornosti, dužnosti i prava trenutno se pred nadležnim sudom vodi izvanparnični postupak radi poduzimanja mjera za zaštitu dobrobiti djece. Također imamo potrebu napomenuti da se i sada postupalo po nalogu suda – priopćili su iz Centra za socijalnu skrb Ivanec.

Više o ovom slučaju pročitajte u idućem broju Varaždinskog tjednika koji izlazi 18. studenoga.

Komentari