Država preuzima dio obveza za škole građene po JPP-u u Varaždinskoj županiji?

Objavljeno: 03.04.2012. 14:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Predstavnici Varaždinske županije na čelu sa županom Predragom Štromarom predstavili su predstavnicima 70-ak hrvatskih gradova i županija projekt javno-privatnog partnerstva u školstvu.

Hrvatska Vlada je nedavno najavila da namjeravaju u suradnji sa jedinicama lokalne i područne samouprave modelom javno-privatnog partnerstva pokrenuti val infrastrukturnih projekata u području školstva i zdravstva.

S obzirom da je Varaždinska županija pionir u provođenju tog projekta, izaslanstvo županije pozvano je u Zagreb da članovima Vlade i predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave koje imaju namjeru tim modelom graditi i dograđivati škole kojih su osnivači.

Predstavljanju kojeg je održao županijski pročelnik za školstvo Miroslav Huđek prisustvovalo je čak 70-ak predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave iz cijele Hrvatske te ministar obrazovanja Željko Jovanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Varaždinska županija je još prije sedam godina pokrenula najveći projekt u školstvu u Hrvatskoj u proteklih 50 godina izgradivši modelom javno-privatnog partnerstva čak 32 školska objekta što je omogućilo da većina od 20 tisuća učenika s područja županije danas pohađa školu u jednoj smjeni.

Istim modelom obnovljena je i Županijska palača na Franjevačkom trgu, a ukupna vrijednost radova dostigla je cijenu od 832 milijuna kuna i to na način da je privatni partner financirao radove, a županija i općine u sljedećih će 20 do 30 godina otplatiti investiciju kroz najam izgrađenih prostora.

Iako neki smatraju da je županija na taj način preopteretila svoj proračun na rok od 20 do 30 godina, župan Predrag Štromar rekao je okupljenim ministrima i predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave da su benefiti tog projekta daleko veći od troška.

- Tim projektom podigli smo standard obrazovanja u županiji na najviši mogući nivo. Naši školarci pohađaju nastavu u jednoj smjeni što je omogućilo da budu motiviraniji i koncentriraniji na nastavu, puno odgovorniji i aktivniji na satovima. Efekte već osjećamo. Neopravdani izostanci smanjeni su za 18 posto, a za 11 posto je manji broj negativno ocjenjenih učenika. Omogućili smo i razvoj osnovnih i srednjih škola i programa jer imamo prostorne kapacitete za centre izvrsnosti u kojima rade najbolji i najnadareniji učenici. Osim toga profitirale su i cijele zajednice jer prostori koje smo izgradili omogućavaju organizaciju raznih manifestacija - istaknuo je župan Štromar.

Prema planu Vlade, država, odnosno resorno ministarstvo, sudjelovat će u plaćanju troškova najamnine za sve nove objekte koji će biti izgrađeni modelom javno-privatnog partnerstva i to u visini 55 posto troška najma. Ostalih 45 posto trebale bi plaćati županije i općine na čijem području će se graditi škole.

S obzirom da su svi objekti u Varaždinskoj županiji već izgrađeni to ne vrijedi i za Varaždinsku županiju, no župan Predrag Štromar naglasio je da je u pregovorima sa Vladom da država preuzme dio obveza prema modelu javno-privatnog partnerstva i u Varaždinskoj županiji.

- Moj je posao da se izborim da država uđe u projekt javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji iako je projekt tehnički već odrađen i mi već nekoliko godina plaćamo najamninu privatnim partnerima. Uvjeren sam da ću to uspjeti i da će od 1. siječnja sljedeće  godine preuzeti dio obveza i na taj način rasteretiti naš proračun - rekao nam je župan Štromar.

Komentari