Edukativni sat prezentacije gudačkih glazbala u OŠ Kneginec Gornji

Piše: eVz

Objavljeno: 08.12.2012. 13:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U OŠ Kneginec Gornji gostovali su krajem studenoga učenici Gudačkog odjela Glazbene škole u Varaždinu.

Na inicijativu ravnatelja OŠ Kneginec Gornji prof. Miljenka Rožmarića  i učitelja glazbene kulture prof. Josipa Levatića, realiziran je u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu edukativan nastavni sat prezentacije gudačkih glazbala.

Nastupili su članovi Gudačkog kvarteta: Jakov Šredl (violina), Tanja Prgomet (violina), Ruben Kostić-Ferček (viola) i Matej Ilčić (violončelo).

Nakon uvodne konferanse uslijedio je zanimljiv nastavni sat tijekom kojeg su učenici kroz razgovor s voditeljem kvarteta i nastavnikom violine u varaždinskoj Glazbenoj školi prof. Miljenkom Pohulekom i članovima sastava do najsitnijih detalja upoznali vrste i karakteristike  gudačkih glazbala, dobivanje tona, tehniku i načine sviranja, improvizaciju i sl. Mladi su virtuozi oduševili brojnu publiku – učenike petih i sedmih razreda, dvjema skladabama: Gudačkim kvartetom op. 8 br. 5 skladatelja H. Schrödera i Petit quatuor a cordes, Arabesca hrvatskog skladatelja J. Tkalčića.

Valja spomenuti da se mladi glazbenici pripremaju za državno natjecanje u kategoriji komornih sastava koje se održava u Opatiji od 5. do 8. prosinca 2012.

Obzirom da su gudačka glazbala sastavni dio nastavnog plana i programa glazbene kulture u petom i  sedmom razredu osnovne škole, učenicima je ovo bio izniman glazbeni događaj koji će dugo nositi u najljepšem sjećanju.

Ovim putem OŠ Kneginec Gornji zahvaljuje na suradnji ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu, prof. Morenu Vincekoviću.

Komentari