varaždinska tržnica

Foto - Obilježen Dan plavog irisa s ciljem podizanja svijesti o prevenciji raka debelog crijeva

Objavljeno: 23.05.2024. 12:52

Zadnja izmjena: 23.05.2024. 12:52

S ciljem podizanja svijesti o prevenciji raka debelog crijeva i ukazivanja na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva kao i pružanja potpore oboljelim osobama i osobama sa stomom - javnozdravstvenom akcijom obilježen je Dan plavog irisa.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić dr. med. spec. epidemiologije istaknula je kako karcinom debelog crijeva zauzima vodeće mjesto u obolijevanju od karcinoma kako kod muškaraca, tako i kod žena. Organizatori akcije su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin. Akciju je, između ostalih, podržala i pročelnica Ljubica Božić.

- Zahvaljujem županijskom Zavodu za javno zdravstvo koji ne posustaje u organiziranju ovakvih javnozdravstvenih akcija, kao i u provođenju preventivnih nacionalnih i ostalih programa, Društvu ILCO čiji su članovi angažirani u osvješćivanju javnosti o ovom javnozdravstvenom problemu, ali i koji pomažu onima koji su se suočili s dijagnozom karcinoma debelog crijeva te Medicinskoj školi koja se uvijek rado odazove na ovakve akcije - rekla je Božić.

Podršku organizatorima koji vrijedno rade na daljnjem jačanju svijesti o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju raka debelog crijeva dao je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Komentari