FOTO: U općini Sveti Đurđ mještani se i dalje bore s poplavom

Objavljeno: 15.09.2014. 14:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: MO Luka Ludbreška

Izvor: galerija-images/luka ludbreska poplava rujan 2014

U mjestu Luka Ludbreška, u općini Sveti Đurđ, voda danas i dalje nadire.

Građani su jučer cijeli dan i cijelu noć pomagali puniti vreće i graditi zečje nasipe, a borba s Plitvicom se nastavila i danas.

- Južna strana glavne ceste je pod vodom, na nekim mjestima i preko metar. Voda ulazi u kuće, a branimo se vrećama s pijeskom koliko možemo. Voda raste konstantno - kazao nam je predsjednik Mjesnog odbora Željko Šilc.

Da je situacija doista loša pokazuje i činjenica da su neki studenti sigli s fakulteta u Zagrebu kako bi svojim obiteljima pomogli braniti kuće od vode.

- Voda nam u kuću nadire sa svih strana i nemoćni smo. Tražili smo pomoć Općine i Varaždinske županije, ali gotovo se ništa nije dogodilo. Moramo pomoći sami sebi i obraniti kuće - rekla nam je stanovnica Luke.

- Nitko nije prepušten sam sebi. Vatrogasci iz cijele općine čitave su dane i noći na terenu. Konkretno u Luki Ludbreškoj se nalazi vatrogasno vozilo iz Hrženice, poslan je i kamion s pijeskom. Sva naselja u našoj općini su poplavljena, jučer smo potrošili 3.000 vreća s pijeskom, toliko smo već potrošili i danas. Imamo organizirana dežurstva, vatrogasci su non-stop na terenu - rekao nam je Zlatko Sinković, zamjenik načelnika općine Sveti Đurđ. Dodao je kako se tijekom današnjeg dana očekuje prolazak novog vala Plitvice kroz općinu Sveti Đurđ, nakon čega se očekuje i opadanje vodostaja, osim ako neće biti novih oborina.

U općini Sveti Đurđ jučer, 14. rujna, je bilo teško i u naselju Komarnica Ludbreška gdje su se brojni mještani angažirali na obrani poplave od poplava.

- Najstariji mještani govore da takve poplave nisu nikad bile zapamćene na našem području. U pomoć su osim vatrogasaca priskočili skoro svi mještani; od djece koje idu u treći razred osnovne škole pa da starijih ljudi. Svi smo marljivo punili vreće i gradili nasipe, a vatrogasci su ispumpavali vodu iz potopljenih podruma. Svi smo marljivo branili naše selo, ali ipak je vodena bujica prošla preko zečjih nasipa i trebali smo zatvoriti cestu prema Luki Ludbreškoj. Uspješno smo obranili peradarnik obitelji Košec u kojem je bilo oko 16000 pilića - napisala nam je čitateljica iz Komarnice koja nam je i poslala fotografije.

{gallery}luka ludbreska poplava rujan 2014{/gallery}

Komentari