evociranje uspomena iz rata

FOTO Udruga lepoglavskih branitelja posjetila Pakrac i Lipik - mjesta koja su branili u Domovinskom ratu

Objavljeno: 29.11.2017. 08:38

Zadnja izmjena: 29.11.2017. 08:39

Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava posjetila je Pakrac i Lipik, mjesta u kojima je u Domovinskom ratu, na Pakračko-lipičkoj bojišnici, veliki dio članova Udruge, tada u sastavu 104. brigade ZNG Hrvatske vojske sudjelovao u obrani Hrvatske.

U Lipiku su, kod spomen obilježja poginulim braniteljima, pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske i dragovoljaca iz Kneginca te centralnog spomen obilježja braniteljima poginulima u oslobađanju i obrani Lipika, odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

Zajedno s obiteljima

Posjetili su i Lipičku ergelu te Dom hrvatskih veterana, a potom krenuli za Pakrac. Zaustavili su se kod Vladikinih dvora, na mjestu pogibije Josipa Štefanca iz Lepoglave te su, uz molitvu, upalili svijeće. Produžili su do mjesta pogibije pomočnika zapovjednika 104. brigade ZNG za logistiku Ivana Sokača  koji je u trenutku stradavanja zapovijedao brigadom i dvojice izvidnika iz Ivanečke bojne – Slavka Smiljana i Juraja Brlenića. Počast su poginulim hrvatskim braniteljima odali i kod spomen obilježja na pakračkom groblju te kod šume Zukva. Posjetili su i planinarski dom Omanovac u kojem je u vrijeme rata bilo zapovjedništvo neprijateljskih snaga za taj dio ratišta, a s kojeg su neprijatelji pakračko područje imali "kao na dlanu". Na kraju obilaska nekadašnjeg Pakračko-lipičkog bojišta članovi Udruge ostatak su dana proveli u Daruvaru i tamošnjim toplicama. Na izletu su uz članove Udruge boravili i članovi njihovih obitelji.

Komentari