Hitna pomoć: Pacijenti bi mogli naići na zatvorena vrata, ako su ekipe na terenu

Objavljeno: 26.08.2013. 09:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Ako vam se slučajno dogodi da se u nedjelju ujutro zalijete vrelom vodom i zadobijete opekline prvog i drugog stupnja, ili vas ubode stršljen, a vi ste alergični na njegove ubode, ili vam dijete dobije visoku temperaturu koju ne možete skinuti, većina od vas će zasigurno sjesti u automobil i odvesti se do najbliže hitne pomoći.

Međutim, takvim postupkom riskirate mogućnost da ćete doći na zatvorena vrata, jer se može dogoditi da su obje ekipe hitne medicinske službe, koliko ih djeluje na području grada Varaždina, na terenu.

Ono što građani ne znaju, a trebali bi znati, da je u slučajevima kada se ne radi o ozljedama koje neposredno ugrožavaju ljudski život i teško narušavaju zdravlje, najpametnije nazvati hitnu medicinsku službu na broj 112 ili 194 jer time omogućavaju zdravstvenim radnicima da reagiraju na najbolji mogući način, ovisno o trenutnim okolnostima i zdravstvenom stanju osobe za koju je zatražena medicinska pomoć.

- Pozivom na 112 ili 194, 24 sata dnevno organizirana je medicinska prijavno-dojavna jedinica u kojoj radi dispečer-zdravstveni radnik sukladno pravilima određenim Hrvatskim indeksom prijema hitnog poziva. Ako je zaprimljeni poziv temeljem kojeg je utvrđeno da nije u pitanju hitno stanje, pozivatelju se daje savjet koji je dokumentiran kao medicinski rad. U suprotnom slučaju dispečer upućuje tim hitne medicinske službe na hitnu intervenciju – rekla je Jasminka Begić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Svi pacijenti koji sami dođu u prostorije Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, prema riječima ravnateljice Begić, bit će zbrinuti na licu mjesta ukoliko timovi hitne pomoći nisu na terenu. Ako su pak timovi na terenu, dispečer-zdravstveni radnik prema pravilniku treba postupiti u interesu osoba koje su zatražile pomoć u prostorima Zavoda. U tom slučaju, pacijente se šalje u ordinaciju Posebnog dežurstva Doma zdravlja Varaždinske županije u Zagrebačkoj ulici 94 ili, ako se radi o težim ozljedama,upućuju ga u Opću bolnicu Varaždin.

- Posebno dežurstvo radi subotom popodne, kao i nedjeljom i praznikom kada redovno izabrani liječnici ne rade. Predviđeno je da se pacijenti koji zatrebaju pomoć obiteljskog liječnika u te dane javljaju kod nas – kazala je dežurna liječnica Nives Topolnjak. Iako nisu predviđeni za obradu hitnih slučajeva, iste preuzimaju kako bi se rasteretila hitna služba.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika koji je izašao u ponedjeljak 26. kolovoza...

Komentari