Hoće li biti novih smjena u gradskoj upravi?

Objavljeno: 20.07.2012. 14:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Hoće li biti novih smjena u gradskoj upravi? Nakon što su početkom godine izvršene promjene na mjestima pročelnika za komunal, financije te gospodarstvo, na red navodno dolaze i promjene na čelu upravnih odjela za obrazovanje te kulturu. Tako se barem priča u kuloarima, a neizravno su to potvrdili i iz udruge VAGA.

Predsjednik udruge VAGA Borislav Šimenc u svom priopćenju ističe da je zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić, uoči najavljene rasprave o reorganizaciji gradske uprave, dao do znanja da njegova stranka SDP ima pravo na još tri mjesta pročelnika.

To je još više potaknulo kuloarske priče da gradska vlast uskoro namjerava smijeniti dvije pročelnice koje su na tu dužnost došle u Čehokovom mandatu, pročelnicu za obrazovanje i znanost Karmen Trubić i pročelnicu za kulturu Darinku Hajduk Vučić.

Ne bi to bilo prvi put da su informacije o smjenama o gradskoj upravi „procurile“ iz Gradske vijećnice. Podsjetimo, kuloari su još krajem prošle godine pogodili da će početkom ove godine biti smijenjeni pročelnici za financije, gospodarstvo te komunal.

Sa Karmen Trubić i Darinkom Hajduk Vučić nismo uspjeli stupiti u kontakt, no u njihovu obranu je na neizravan način stao predsjednik udruge VAGA Borislav Šimenc.

Iako ne spominje imena, Šimenc u svom priopćenju ističe da su najavljene smjene „eklatantan primjer mobbinga i zastrašivanja osoba koje sada obavljaju pročelničke dužnosti“ te da „vladajuća koalicija očito ne shvaća zakonski postupak izbora pročelnika kao natjecanje u kojem će se izabrati najkompetentniji nego kao priliku za podjelu plijena i namještanje stranački podobnih kadrova“.

>> Imenovani novi gradski pročelnici: Njihova imena znala su se i prije natječaja?

- Prisjetite se da su se imena pročelnika za komunal, financije i gospodarstvo znala mjesecima prije provođenja natječaja. Pitanje je imaju li te osobe uopće zakonske uvjete od pet godina rada u upravi? To nije samo opasno zbog kršenja zakonskih i demokratskih načela izbora čelnih ljudi upravnih odjela, nego ima i izravne posljedice na sve teže financijsko stanje proračuna, budući da gradska vlast dovodi zaposlenike i osigurava povećane iznose u proračunu za plaće - poručuje Šimenc.

- Povećanje od 2,5 milijuna kuna za plaće djelatnika tako će se utrošiti na uhljebljivanje stranački podobnih kadrova. Dok cijela Hrvatska štedi svaku kunu, naročito na plaćama, dok se prosvjetnim radnicima smanjuju plaće, dok se uskraćuju zajamčena prava i drugim javnim i državnim službenicima, varaždinske vlasti ponašaju se kao pijani milijarderi i razbacuju novcem poreznih obveznika na plaće – zaključuje Šimenc.

No, iz gradske uprave su nam službeno poručili da Karmen Trubić i Darinka Hajduk Vučić i dalje rade kao pročelnice te da će o svim eventualnim promjenama u njihovom statusu pravovremeno izvjestiti javnost.

Komentari