Hrenićevo pismo ministru zdravlja: Odluka Vlade jako je uznemirila građane

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 21.01.2014. 08:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Dragutin Kliček

Pripajanje Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof Općoj bolnici Varaždin proteklih dana izazvalo je popriličnu pažnju, kako medija tako i zainteresirane javnosti.

Uslijed promjena koje će donijeti reforma, zaposlenici novomarofske bolnice posebno su zabrinuti za svoju sudbinu, kao i za sudbinu same bolnice.

Povodom toga gradonačelnik Grada Novog Marofa Darko Hrenić uputio je pismo ministru zdravlja dr. Rajku Ostojiću, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine ministre!

Kao što Vam je poznato, Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici održanoj dana 18. prosinca 2013. godine Odluku o pripajanju Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof i Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik Općoj bolnici Varaždin. Tom je  Odlukom, između ostaloga,  određeno da se  Specijalna bolnica Novi Marof s danom 1. siječnja 2014. godine pripaja Općoj bolnici Varaždin te pripojenjem prestaje, dok obavljanje njezine cjelokupne djelatnosti, kao i svu dokumentaciju, pismohranu, poslovni prostor, sredstva, prava i obveze preuzima Opća bolnica Varaždin kao njezin pravni sljednik.

Ova Odluka Vlade Republike Hrvatske izazvala je veliku uznemirenost i zabrinutost građana Grada Novog Marofa.  Naime, Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof, u raznim organizacijskim oblicima i djelatnostima, na ovome području postoji i kontinuirano djeluje već punih 87 godina, te je, uza sve mijene i probleme, s vremenom postala jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, koja je svojim pacijentima odnosno korisnicima usluga putem obavljanja čitavog niza djelatnosti uvijek pružala primjereno dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Za građane Grada Novog Marofa  (koji se povijesno i razvio upravo oko dvorca grofova Erdody,  desetljećima sjedišta Bolnice)  ta je ustanova izuzetno bitna i zbog činjenice da zapošljava oko 270 zdravstvenih i drugih stručnih radnika, kao i pratećeg osoblja, te time - u uvjetima teške i dugotrajne ekonomske krize i prestanka ili velikog smanjenja poslovne aktivnosti brojnih gospodarskih subjekata - predstavlja jedan od najznačajnijih faktora zaposlenosti i ukupne socijalne stabilnosti ovoga područja.

Ulaganjima koja su posljednjih godina, za mandata ove Vlade, izvršena u objekte i opremu Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof stvoreni su osnovni materijalni preduvjeti za daljnje poboljšanje usluga u postojećim djelatnostima kao i za širenje djelatnosti Bolnice, a i Vaše, poštovani gospodine ministre, ocjene i istup na otvaranju Odjela za palijativnu skrb u toj Bolnici u rujnu 2012. godine, te zatim ponovo prigodom predstavljanja Strateškoga plana razvoja palijativne skrbi 2014.-2016. ( u srpnju 2013. godine, također u Novom Marofu) govorili su u prilog nastavka rada ove  Bolnice kao samostalne pravne osobe i daljnjeg razvoja njezinih djelatnosti i usluga. Slijedom toga očekivali smo uspješan dovršetak započetog sanacijskog postupka te nastavak rada Bolnice kao samostalne ustanove, no uslijedila je spomenuta statusna promjena koja, dijelom i zbog nedostatnih informacija kojima raspolažemo, u Novom Marofu izaziva određene dvojbe i bojazni.

Ne sporeći potrebu što bržeg rješavanja strateških problema hrvatskog zdravstvenog sustava, pa i provedbe reformi koje uključuju nužnu racionalizaciju poslovanja, bolje korištenje materijalnih resursa i kadrova, te efikasnije upravljanje i kontrolu troškova, mišljenja smo da se tijekom provedbe tih mjera i odabira pojedinih rješenja mora voditi računa i o složenosti i socijalnoj osjetljivosti te problematike.

Kako Grad Novi Marof u cijeli ovaj proces do sada nije bio uključen niti je imao mogućnost iznijeti svoje mišljenje o namjeravanim i provedenim statusnim promjenama (a niti o tome imamo dovoljno relevatnih informacija), iskreno se nadamo i očekujemo da te promjene neće rezultirati smanjenjem dostupnosti zdravstvenih usluga i povećanim troškovima za pacijente s našega područja, redukcijom djelatnosti, opsega i kvalitete zdravstvenih usluga koje se pružaju u bolničkim objektima u Novom Marofu, zaustavljanjem planiranih investicija i drugih ulaganja u objekte i zaštićeni okoliš (perivoj) Bolnice, medicinsku i ostalu opremu te smanjenjem broja zaposlenih s područja našega Grada.

Stoga Vas, poštovani gospodine ministre, molimo da u nastaloj situaciji, u kontaktima i suradnji s Općom bolnicom Varaždin, zauzmete za to da tijekom predstojećeg uređenja unutarnjeg ustrojstva te Bolnice kao i realizacije aktivnosti koje će biti predviđene master-planom do takvih nepovoljnih učinaka ne dođe, odnosno da  se u bolničkim objektima u Novom Marofu zadrže i nastave obavljati sve djelatnosti i što je moguće širi opseg usluga, uz zadržavanje ( i, sukladno mogućnostima, daljnje unaprjeđivanje ) dostignutog nivoa kvalitete i dostupnosti tih usluga te očuvanje radnih mjesta.

Komentari