Hrvatski laburisti: Promjene Zakona o radu za radnike su neprihvatljive

Objavljeno: 26.08.2013. 14:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Hrvatski laburisti - Stranka rada danas su u Varaždinu medijima iznijeli svoje primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o radu jer neke njegove dijelove smatraju potpuno neprihvatljivima.

Tako, uvođenje posebne vrste otkaza ugovora o radu ako radnik ne pristane na manju plaću vide kako još jedan dio velikog gubitka prava radnika. Protive se produžavanju vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje i umanjenje plaće radnicima kad nisu ustupljeni.

A za predloženu odredbu zakona kojom se u slučaju nezakonitog otkaza smanjenju novčane štete radniku ako mu nije prihvatljiv nastavak rada kod poslodavca smatraju da pogoduje poslodavcima.

Laburisti objašnjavaju da bi moguće najavljene promjene zakona dodatno obespravile radnike, posebno one u proizvodnim djelatnostima.

- Oštro ćemo se usprotiviti bilo kakvom smanjivanju prava radnika. Ovakav zakon nije prihvatljiv za radnike u Hrvatskoj. Predložen tri točke kojima se protivimo mogle bi donijeti smanjivanje plaća i cijene rada, a time i da radnici imaju manju kupovnu moć te mogućnosti prehranjivanja i školovanja svoje djece - rekao je danas Zlatko Tušak, saborski zastupnik Hrvatskih laburista.

Laburisti kažu da će se predloženo smanjivanje prava radnika loše odraziti na gospodarsku situaciju u cijeloj zemlji.

- Radnička prava u Varaždinskoj županiji su na vrlo niskoj razini. Posebno radnici u radno intenzivnoj industriji nemaju nikakva prava i ovo predviđeno smanjenje njihovih prava je zaista neprihvatljivo. Odgovorno tvrdim da naši radnici nemaju baš nikakva prava. Kakva prava imaju radnici Varteksa? Oni ni plaću ne dobivaju. Poslodavci su toliko inovativni da izigravaju zakone i ništa im se ne događa. Ovime bi se omogućili i određivanje rada na 60 sati tjedno, a to ne može nitko normalan - rekao le Laburist Siniša Miličić.

Članovi ove stranke iznijeli su i mogućnost da su Hrvatska i Slovenija s predloženim smanjivanjem prava radnika "pokusni kunići" za ovakve promjene u zemljama Europske unije u budućnosti.

Komentari