Ivo Josipović i Danilo Türk s predstavnicima slovenske nacionalne manjine

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.11.2013. 12:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Vijeće slovenske manjine

Hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović i bivši predsjednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sastali su se u ponedjeljak 25. studenoga u Varaždinu s predstavnicima slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije.

Susret je uslijedio nakon što su visoki gosti u Galeriji Kovačić – Macolić razgledali izložbu mariborskog akademskog slikara Bogdana Čobala koju je prije nešto više od mjesec dana otvorila upravo predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora, a za čije je postavljanje u Varaždinu zaslužna mariborska Varaždinka Dunja Pavelić Bezjak.

Razgovarajući u Gradskoj vijećnici s predstavnicima Slovenaca iz Varaždinske županije, dr. Josipović i dr. Türk iskazali su zanimanje za sva problemska područja koja su im naznačili predsjednica Vijeća Barbara Antolić Vupora, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Nagelja Varaždin Martina Lesjak i predstavnik Slovenaca grada Varaždina Igor Šerdoner.

Broj pripadnika slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj rapidno opada dovodeći tako u pitanje i samu opstojnost. Stoga je od najveće važnosti pravovremeno i kvalitetno korištenje svih zakonskih mogućnosti koje pridonose bržem i učinkovitijem organiziranju nacionalnih manjina na području Hrvatske, od rješavanja problema diskrecijske ocjene kod promjene upisane nacionalnosti do veće zastupljenosti u medijima.

Varaždinska županija mogla bi postati primjer organiziranja i djelovanja slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj, iako, istini za volju, određena prava, poput prava na prvenstvo kod zapošljavanja, ni ovdje nisu zaživjela.

Kako je napomenula Barbara Antolić Vupora, jedan od problema na razini RH jest previsoki prag za osnivanje županijskih vijeća nacionalnih manjina, koja mogu pridonijeti zaustavljanju negativnih trendova.

Predstavnici slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije za primjer kvalitetne prakse visokim su gostima istaknuli uvođenje slovenskog jezika kao nastavnog predmeta u Drugoj varaždinskoj gimnaziji i12 osnovnih škola na području županije te uvođenje hrvatskog jezika u slovenskim osnovnim školama uz granicu s Hrvatskom. Taj je projekt, kojeg je osmislila i potaknula osobno predsjednica Vijeća Barbara Antolić Vupora, jedinstven u Hrvatskoj, zaživio u Varaždinskoj županiji djelovanjem nadležnog upravnog odjela čiji je pročelnik mr. sc. Miroslav Huđek. Veliku pomoć u realizaciji daje i slovenska Vlada koja je preuzela financiranje nastavnog kadra.

Dr. Ivu Josipovića i dr. Danila Türka predstavnici Slovenaca u Varaždinskoj županiji pozvali su na otvorenje izložbe u povodu 200. godišnjice rođenja znanstvenika svjetskog glasa Franca Miklošiča, koja će se 3. prosinca postaviti u 1. varaždinskoj gimnaziji te na obilježavanje prve godišnjice učenja slovenskog  jezika u 12 osnovnih škola Varaždinske županije 4. prosinca u OŠ Višnjica.

Komentari