Josip Podsečki novi predsjednik Udruge za zaštitu bednjanskog govora

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 02.10.2015. 18:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Bednja.hr

Na izvanrednoj skupštini održanoj u srijedu  izabrano je novo vodstvo Udruge za zaštitu bednjanskoga govora. Novi predsjednik je Josip Podsečki, koji već niz godina iznimno aktivno radi na prikupljanju i čuvanju bednjanskog jezičnog blaga, dok je za dopredsjednicu izabrana Davorka Kramarić.

Pošto je u prošlom razdoblju došlo do izvjesnog zatišja u radu udruge, dogovoreno je intenziviranje njena rada. Prva zadaća bit će ponovno pokretanje nastave na bednjanskom govoru u Osnovnoj školi Franje Serta u Bednji, gdje se tijekom nekoliko proteklih godina održavala kao izvanškolska aktivnost. Uz Općinu Bednja koja podmiruje glavninu troškova, u taj se projekt i ove godine novčanom potporom ponovno uključilo Ministarstvo kulture.

U skladu s odlukom Ministarstva kulture koje je bednjanski govor proglasilo hrvatskim kulturnim dobrom te ujedno i propisalo obveze matične općine za njegovo čuvanje, promicanje i zaštitu, Udruga će svojim aktivnostima nastojati zabilježiti i sačuvati izvornu jezičnu baštinu te na terenu pomoći jezikoslovcima Instituta za jezik i jezikoslovlje iz Zagreba u prikupljanju riječi i izraza za potrebe izrade rječnika bednjanskoga govora.
 
Inače, udruga okuplja građane kojima je bednjanski govor u srcu i koji istinski žele sačuvati to naše izvorno govorno blago.

Komentari