Među prvima: Taktilne ploče u Županijskoj palači za lakše snalaženje slijepih

Objavljeno: 17.06.2014. 15:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Danas su u Županijskoj palači u Varaždinu predstavljene novopostavljene taktilne mape za otvoreni prostor i orijentacijske planove kretanja slabovidnih i slijepih osoba u Varaždinskoj županiji.

Kroz ovaj projekt, koji je u skladu s odredbama Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretnosti i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, postavljena su tri orijentacijska plana koji služe slijepim i slabovidnim osobama za orijentiranje u prostoru Upravnih odjela Varaždinske županije.

Predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević pohvalio je projekt jer kaže da slijepim osobama ovakve ploče olakšavaju samostalno kretanje.

- Ova je ploča samo jedan u nizu pokazatelja dobre suradnje naše Udruge i Varaždinske županije. Samostalnost u kretanju je osnova svega jer možete doći do nekog ureda i izboriti se za svoja prava. Poziva sve javne ustanove da slijede primjer Varaždinske županije jer je to jako bitno za samostalnost slijepih osoba. Veliki sluh za ovakve ploče ne postoji. Na ovoj je ploči vidljivo kako izgleda zgrada Županije, kako su postavljeni hodnici i uredi te ako je dobro proučim mogao doći do bilo kojeg mjesta - rekao je Janjušević.

On je dodao da je jako bitno da na pločama ne bude previše informacija jer bi one u tom slučaju zbunjivale.

Projekt postavljanja taktilnih ploča došli su podržati i predstavnici Hrvatskog saveza slijepih.

Zamjenik župana Alen Kišić kazao je da je Varaždinska županija među prvima postavila ovakve ploče jer želi dati jednake mogućnosti svim sugrađanima. Na ove je ploče potrošeno 40 000 kuna.

Komentari